HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK
CSÜLÖK PÉKNÉ MÓDRA
Hozzávalók (4 személyre):
1 db nagyobb vagy 2 kisebb nyers hátsó csülök. 1,5 kg burgonya, 2-3 nagy fej vöröshagyma negyedelve, 1 fej fokhagyma, 1 kiskanál só, őrölt bors, néhány babérlevél, 3 dl sör.
Elkészítés:
A csülköt jól megmossuk és lekaparjuk. A sót összekeverjük 1-2 evőkanál étolajjal és a borssal, és ezzel a keverékkel jól bedörzsöljük a csülköt minden oldalról. Ezután egy tepsibe vagy hőálló tálba fektetjük. (A sütőedény akkora legyen, hogy maradjon még hely a csülök mellett.) Aláöntjük a sört, beleszórjuk a babérlevelet. Az edényt jó szorosan lefedjük alufóliával, és 160-170 fokos sütőben tesszük. Addig sütjük, amíg a csülökbe már viszonyalg könnyen belemegy a beleszúrt villa. (Ez a csülök nagyságától függően több óra is lehet.)
Ekkor darabokra vágott burgonyát, negyedelt vöröshagymát és fokhagymagerezdeket rakunk a hús köré. A zöldségek tetejét enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a zöldséget és a húst is meglocsoljuk a hús levével, aztán a tepsit visszatesszük a sütőbe addig, amíg a zöldségek meg nem puhulnak, a csülök meg nem pirul, héja ropogós nem lesz. (Ha van grill a sütőben, az utolsó 5 percre kapcsoljuk be.)
Akkor jó az étel, ha a csülök puha, de a bőre ropogósra sült.
A csülköt a vele sült zöldségekkel tálaljuk.
Tipp:
A csülök köré más zöldséget (karfiolt, brokkolit, répát...) vagy gombát is tehetsz.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
A pácba köménymagot,borsot tört fokhagymát és sót olajjal keverve, bedörzsölni.Beirdalni, vagyis csontig bevágni a húst közé hagymát fokhagyma cikkek+babérlevél és sütni sörrel locsolgatni isteni lesz
A recept kiváló ez csak egy javaslat
CSülök
(András, 2012.12.04 15:36)Szamóca ez a recept kitűnő végre valaki leirta,hogy hogyan kell csinálni a CSülök Pékné Módra ! Köszönöm............
Csülökről .
(Ircsi, 2012.09.13 13:32)
Szia Szamóca.
Nagyon sok receptet találtam itt a netten " Csülök Pékné módra" cím szó alatt mégis e mellett maradok, és holnap bevásárlok hozzá mindent ami kell, és elkészítem majd beszámolok arról is hogy sikerült Nekem .
Ircsi
Aninak
(Viki, 2010.09.06 11:01)
Nagyon örülök, hogy jól sikerült! :)
Gondolom, azért öntenek valami kis folyadékot az emberek a sülő hús alá, mert régebben, a házi nevelésű állatok húsa nem volt ilyen vizes, mint a mostani "ipariaké".
csülök pékné
(Ani, 2010.09.05 15:36)
Tényleg nem kellett alá víz. Csak tudnám, hogy eddig miért tettem minden hús alá vizet...
A gombát kihagytam, hogy Laru is tudjon enni belőle, és nagyon-nagyon finom lett.
Köszi, Viki!
Aninak
(Viki, 2010.09.05 09:43)
Szia!!! :)
Sajnos a bolti húsokban bőven van annyi víz, hogy megfőjenek benne. Azért kell először lefedni a tálat vagy tepsit, amiben sütöd.
Nálam előfordult, hogy nemhogy víz kellett alá, de le kellett önteni a húsból kifolyó léből, mert majdnem ellepte húst is.
Remélem, jól fog sikerülni!
csülök pékné
(Ani, 2010.09.04 18:40)
Viki!!!!!
Holnapra ezt kért Attila ebédre. Az volt a kérése, hogy a Te receptjeid közül készítsek el valamit. Megvettem már a csülköt, de sosem készítettem ilyet. Jajjj! Remélem, sikerülni fog. Biztos nem kell alá víz? A piacon azt mondták, előbb főzzem meg fűszeres vízben a csülköt, de az biztos nem fogom.
Na, majd beszámolok, hogy sikerült.
Csülök
(Szamóca, 2010.02.05 16:24)
Szia Judit!
Nem szoktam vizet önteni a csülök alá. A mostanában kapható húsokban úgyis annyi víz van, hogy inkább főnek a saját levükben, mint sülnek.
CSülök
(Judit, 2010.02.02 19:26)Szia!! Nagyon guszta a csülök .nem kell a csülök alá egy kis vizet tenni ,hogy abba puhuljon..?? válaszod előre is köszönöm..
....mint Döbrögi
(Macóka, 2009.11.22 18:03)Hát Te drága Szamóca!Ma volt a napja, hogy megcsináltam ezt a csodát, amiről már sokat hallottam, de még sohasem ettem.Pontosan a recept szerint csináltam, és pontosan olyan lett mint a képen.Most aztán, mint ahogy jeleztem, úgy dőlünk jobbra balra tele hassal mint egy Döbrögi.Hogy mi lesz a következő kiütős kaja, még nem tudom, de majd megírom azt is. Mégegyszer köszi.
pékné csülök
(Dorka, 2009.09.09 07:09)
Ezt kinéztem mai ebédre. Megyek bevásárolni. Remélem, mire visszajövök, tovább bővül ez a csoda receptgyűjtemény. Puszi
Dorka
csülök
(Loksi, 2009.08.18 21:34)Ez bitang jól néz ki. Az összes húsos ételed díszére válna a legjobb étteremnek is.
főzés
(Szamóca, 2009.05.29 11:26)
Szia Peti!
Szerintem mindenki tud főzni, csak néhányan még nem próbálták meg. :D
Csak egy jó, érthetően leírt recept kell és némi vállalkozószellem.
csülök
(Peti, 2009.05.28 21:53)Köszi a receptet, ennek az alapján nagyon jól sikerült a kaja pedig nem is tudok főzni.
Csülök pékné módra
(Babu, 2013.02.28 16:17)