FASÍRT SZALONNAKÖNTÖSBEN
Hozzávalók:
1 kg hús darálva (én disznócombot használtam), 2 tojás, két nagy fej vöröshagyma apró kockákra vágva, 2-3 nagy gerezd fokhagyma, 4 zsemle vagy kb. negyed kiló kenyérbél kockákra vágva, 2 evőkanál pirospaprika, 3 mokkáskanál só, fél mokkáskanál őrölt bors, fél mokkáskanál őrölt kömény, 2 evőkanál étolaj, szükség szerint zsemlemorzsa. Tölteléknek: kolbász vagy sajt vagy főtt tojások (vagy ezek vegyesen). A beburkoláshoz: 25-30 dkg vékonyra szeletelt húsos szalonna.
Elkészítés:
Az étolajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük, levesszük a tűzről és felöntjük egy pohár vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk az őrölt köményt és belereszeljük a fokhagymát.
A zsemléket (vagy kenyeret) kis kockákra vágjuk. Egy nagy tálba szórjuk, és leöntjük a hagymás, fűszeres vízzel, aztán kb. 15 percig állni hagyjuk, amíg a zsemle beszívja a vizet és megpuhul. Ezután a zsemlét jól átkeverjük, meggyőződünk róla, hogy teljesen átitatódott-e. (Ha nem, még egy kis vizet öntünk hozzá, és újra állni hagyjuk.)
Ezután a darált húst a zsemlés, fűszeres masszához adjuk, belekeverjük a tojást, aztán kézzel jól összegyúrjuk. Egy puha, de nem folyós masszát kell kapnunk. Ha a massza túl folyós, szükség szerinti mennyiségű zsemlemorzsát gyúrunk bele.
A fasírt összeállatása:
1.) Kiterítjük a szalonnaszeleteket, és mint a szőttest, összefonjuk őket. Aztán egyenletesen elosztjuk a szalonnán a húst.
Ezután tegyük a közepébe a tölteléket. (Nálam kolbász, sajt és tojás is került bele.)
Az egészet göngyöljük föl, mint a rétest. Az összeillesztés kerüljön alulra.
Tegyük tepsibe. Takarjuk le alufóliával, aztán 45 percig süssük 200 fokon. Majd vegyük le a fóliát, és pirítsuk meg a szalonnát a hús tetején.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nagyon jó ez a szalonnakéreg, nem szárad ki a fasírt. Gratulálok a recepthez.
fasírt
(Zoli, 2010.01.19 07:39)