GOMBÁS-TEJSZÍNES HÚS KRUMPLIGOMBÓCCAL
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg tarja 8 vastag szeletre vágva, 30-40 dkg gomba, 2 dl tejszín, negyed mokkáskanál őrölt bors, 1 fej mogyoróhagyma vagy kisebb vöröshagyma, 1 evőkanál vaj (kb. 3 dkg), 1 evőkanál étolaj, 10-15 szál petrezselyemzöld.
A krumpligombóchoz: 50 áttört, főtt krumpli (krumplipüré), 15-20 dkg reszelt sajt (jó, ha füstölt is van benne), 10 dkg finomliszt, 2 tojás, 1 kávéskanál sütőpor, 2 gerezd zúzott fokhagyma, csipetnyi reszelt szerecsendió, 1 kávéskanál só, étolaj.
Elkészítés:
Fölmelegítjük az olajat és a vajat. (Használhatunk csak vajat is, de önmagában elég könnyen megég és megkeseredik, ezért szoktam kis étolajat adni hozzá.) A zsiradékban mindkét oldalán megpirítjuk a húst, majd kivesszük és félretesszük. A visszamaradt vajba szórjuk az apró kockákra vagy vékony karikákra vágott hagymát, együtt tovább sütjük, amíg a hagyma üvegesedni nem kezd, ekkor hozzáadjuk a megtisztított, fölszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, és tovább keverjük, amíg a gomba levet nem ereszt. Ekkor visszatesszük a hússzeleteket, beleöntjük a tejszínt, a lángot kicsire vesszük, az edényt lefedjük, és az ételt addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Közben a szaft is besűrűsödik.
Mikor a hús megpuhult, levesszük a fedőt, az ételbe szórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet, és még 5-6 percig főzzük.
A krumpligombóc hozzávalóit jól egybedolgozzuk, és az így kapott masszából diónyi golyókat formálunk. A golyókat forró olajban megsütjük.
A tejszínes húst a krumpligombóccal tálaljuk.