GOMBÁS-TEJSZÍNES TEPSIS HÚS
Hozzávalók (4 személyre):
1 kg hús (lehet csirkemell, pulykamell, csirkecomb, karaj, nálunk tarjából a legnépszerűbb), 30-40 dkg gomba, 2 dl tejszín, negyed mokkáskanál őrölt bors, 2 fej mogyoróhagyma vagy kisebb vöröshagyma, 1 evőkanál étolaj, 10-15 szál petrezselyemzöld apróra vágva, egy csapott mokkáskanálnyi frissen morzsolt borsikafűlevél (ha van, egyébként kihagyható), 1 kiskanál őrölt pirospaprika.
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk és értelemszerűen összevágjuk (a karajt, tarját, csirkemellet nem túl vékony szeletekre vágjuk, a csontos csirkecombot megfelezzük). A húsdarabokat sózzuk, borsozzuk.
A gombát és a hagymákat megpucoljuk és fölszeleteljük.
A tejszínt összekeverjük a fűszerekkel, az olajjal és fél pohár vízzel.
Egy mélyebb tepsit kibélelünk sütőpapírral. Beletesszük a hússzeleteket. Rájuk szórjuk a hagymát és a gombát. Leöntjük a tejszínes keverékkel, szorosan beborítjuk alufóliával, és 200 fokos sütőbe tesszük.
Az ételt a sütőben addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul. Közben a szaft is besűrűsödik.
A tejszínes húst rizzsel, bulgurral, galuskával, krumplipürével vagy tésztával is tálalhatjuk.
Gombás-tejszínes tepsis hús
(Betti, 2012.04.19 20:48)