Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


GYROS - ahogy én készítem

2008.01.23

gyros-p1860043-d.jpg


Hozzávalók:

1 kg hús (nálunk csirkemellből és disznóhúsból a legnépszerűbb, igazából bárányból készül, de szerintem bármilyen színhús jó hozzá),
gyros-pác (amit úgy készítek, hogy 1 dl étolajba belereszelek 4-5 gerezd fokhagymát, belekeverek egy nagyon finomra vágott vöröshagymát, negyed mokkáskanál őrölt köményt, egy mokkáskanál őrölt pirospaprikát, egy csapott mokkáskanál oreganot, egy csapott mokkáskanál kakukkfüvet, negyed csapott mokkáskanál koriandert, pár csipetnyi őrölt borsot, egy kiskanál sót), de használhatsz hozzá természetesen étolajjal elkevert bolti, kész fűszerkeveréket is.

 

Elkészítés:

A húst csíkokra vágjuk. Összekeverjük annyi fűszeres, olajos páccal, amennyi jól bevonja minden oldalról, és jól záródó edényben egy éjszakára (de legalább 1-2 órára) hűtőgépbe tesszük.

Ezután a húst egy serpenyőbe borítjuk, és puhára sütjük. (Általában van rajta annyi olaj, amennyi kell, de ha szükséges, pótoljuk.)

A kész gyros-t tálalhatjuk sült krumpival, salátával, de tölthetjük pitába vagy tortillába is.  (A receptek itt találhatók meg: PITA - ZSEBES KENYÉR és TORTILLA.)

Adhatunk hozzá fokhagymás öntetet, ami úgy készül, hogy natúr joghurtot vagy tejfölt összekeverünk reszelt fokhagymával, csipetnyi őrölt borssal, sóval, kakukkfűvel és bazsalikommal.

  

gyros-p1420679-dddd.jpg