HÉT VEZÉR TOKÁNY
Hozzávalók ( 4 személyre):
30 dkg marhahús (lábszár), 30 dkg sertéshús (comb), 30 dkg borjúhús (comb) vagy csirkehús (mell vagy combfilé), 3 evőkanál étolaj, 4 közepes vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1és fél dl tejföl, 1 evőkanál, liszt, 1 kiskanál őrölt pirospaprika, egy csapott mokkáskanál apróra vágott kakukkfű, egy csapott mokkáskanál apróra vágott rozmaring, két-három csipetnyi őrölt bors, 2 gerezd fokhagyma, só.
Elkészítés:
A húsokat külön-külön kisujjnyi vastag, 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk.
A szalonnát is hosszú, vékony csíkokra daraboljuk.
A vöröshagymákat megtisztítjuk, és vékony félkarikákat vágunk belőlük. (Aki úgy jobban szereti, apró kockákra is vághatja a hagymát, de a viszonylag hosszú főzési idő alatt úgyis szétfő.)
A szalonnát és a hagymát az étolajon állandóan kevergetve pirítani kezdjük. Amikor a hagyma megüvegesedett, hozzáadjuk a marhahúst, megsózzuk, megborsozzuk, és tovább keverjük addig, amíg a húsdarabok körben kifehérednek, itt-ott pirulni kezdenek. Ekkor megszórjuk pirospaprikával, felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, és letakarva félpuhára főzzük. Közben, ha kell, a vizet pótoljuk.
Amikor a marhahús félpuha, hozzáadjuk a sertéshúst. Amikor már a sertéshús is kezd puhulni, beletesszük a borjúhúst vagy csirkehúst is. Hozzáadjuk a kicsumázott zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot, a rozmaringot és kakukkfüvet, és belereszeljük vagy fokhagymanyomón belenyomjuk a fokhagymát. Ha kell, pótoljuk az elpárolgott vizet, és az összes húst puhára főzzük.
Amikor mindegyik hús megpuhult, az ételt felöntjük a tejfölben csomómentesen elkevert liszttel. Alaposan belekeverjük, és még 5-6 percig együtt főzzük.
Nokedlivel, rizzsel, tört krumplival tálalhatjuk, de egy nagy karéj friss kenyérrel is tökéletes lakoma.
Aki szereti, tálalásnál szórhat a tetejére néhány karika hegyes erőspaprikát vagy morzsolt erőspaprikát.
Tipp:
A zöldpaprikát én egyben (persze kicsumázva) szoktam az ételbe tenni, mert a családom tagjai nem szeretik a paprikadarabokat, pláne az összepöndörödött paprikahéjat az ételben.egyben kivehető. Mikor a paprika jól belefő,
A paradicsomot viszont általában azután, hogy lehúztam a héját, kimagozom, és kisebb kockákra vágva adom az ételhez.
A rozmaringot és kakukkfüvet is belelehet áganként tenni, aztán az ágacskákat egyben kivenni.
Tálalásnál megkoronázhatod az ételt egy ropogósra sült szalonnaszelettel.