HÚSOS DERELYE
Hozzávalók:
A tésztához: 25 dkg liszt, 3 tojás + 1 tojássárgája, egy mokkáskanál só.
A töltelékhez: 50 dkg darált hús (legjobb vegyesen marha- és sertéshúsból, de bármilyen darált húsból el lehet készíteni), 1 fej vöröshagyma, negyed mokkáskanál őrölt bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 2 kis mokkáskanál só, étolaj. (Aki szereti, tehet bele egy csipetnyi csípős paprikát is.) A kenéshez: 1 tojásfehérje villával kissé habosra verve.
Elkészítés:
2 evőkanál étolajon üvegesre pirítjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a darált húst. Sóval, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, törött borssal fűszerezzük, addig kevergetjük, amíg a hús kifehéredik, aztán egy egész pici vizet aláöntve, lefedve puhára sütjük. Amikor megpuhult a hús, levesszük a tűzről, és félretesszük kihűlni.
A tésztához a hozzávalókat sima tésztává gyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a tészta túl lágy vagy túl kemény lesz. Ez a liszt minőségétől és a tojások nagyságától is függ. Ha túl kemény a tészta, apránként egy kis hideg vizet gyúrunk bele. Ha túl lágy, adjunk hozzá még egy kis lisztet.) Ezután vékonyra (tényleg 1 milliméteresre) nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval (én kb. 7-8 cm átmérőjűt használtam) korongokat szaggatunk belőle.
A tésztakorongok szélét nagyon vékonyan megkenjük a tojásfehérjével. Minden kör közepébe egy kiskanálnyi tölteléket halmozunk, aztán a korongokat félbehajtjuk, rá a töltelékre, és a széleket jól összenyomkodjuk.
Egy nagy fazékban enyhén sós vizet forralunk. A derelyéket a forrásban levő vízbe tesszük, és azután, hogy a víz felszínére jöttek még 5 percig főzzük.
Mikor megfőttek, pici olvasztott vajra vagy étolajra szedjük őket.
Tálalhatjuk a derelyét tejföllel meglocsolva, sajttal megszórva, különböző mártásokkal (pl. gombamártás, paradicsommártás vagy vadas), de húslevesben levesbetétként is.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
az oroszok ezt az ételt sok tehénvajjal és ecettel fogyasztják.
az elkészítési mód csak abban különbözik, hogy a húst nyersen keverjük a hagymával, fűszerekkel és ezzel töltjük a tésztát.
Пельмени
(margica, 2012.07.03 16:44)