HÚSOS PITE
Hozzávalók:
A tésztához: 30 dkg liszt, 20 dkg vaj, egy kávéskanál só.
A töltelékhez: 50 dkg sült vagy főtt hús (nálunk leggyakrabban sült csirkéből készül), 2,5-3 dl tejszín, 10-15 dkg reszelt sajt, (vagy a tejszín és reszelt sajt helyett kb. 3 dl mascarpone vagy más krémsajt),1 doboz konzerv kukorica (vagy bármilyen más párolt zöldség), 1 vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, őrölt bors, olaj.
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. (Ha kell, kis hideg vizet adhatunk hozzá. Sima, rugalmas tésztát kell kapnunk.) Aztán hűtőgépbe tesszük.
Az apró kockákra vágott vöröshagymát üvegesre sütjük egy evőkanál olajon. Beletesszük a falatnyi darabokra vágott húst, 3-4 percig kevergetjük. Sózzuk, alaposan megborsozzuk, beletesszük a kukoricát, az apróra vágott petrezselyemzöldet, végül a tejszínt és a reszelt sajtot (vagy a krémsajtot). Néhány perc alatt összefőzzük, majd kihűtjük. (A töltelékbe keverhetünk 1-2 nyers tojást is.)
A tésztával vékonyan kibélelünk egy piteformát. (Úgy a legegyszerűbb, ha a tésztát belemorzsoljuk a formába, és belenyomkodjuk úgy, hogy az alját és oldalát is befedje.) A tészta közepében egyenletesen elterítjük a húsos tölteléket, és 180 fokon 30 percig sütjük. Melegen, hidegen is finom.
Tipp:
Ha nincs otthon sült vagy főtt hús, sonkával is elkészíthető. Füstölt sonkafélével is nagyon finom.