HÚSVÉTI SONKA FŐZÉSE
Hozzávalók:
Minden kiló sonkához 1vöröshagyma, 1-2 babérlevél, 1 kávéskanál szemes bors, 2-3 gerezd fokhagyma. Füstölt sonka.
Elkészítés:
A sonkát megmossuk, ha bőrös, átkapargatjuk, hogy a bőre tiszta, hibátlan legyen, majd annyi hideg vízben, amennyi jól ellepi az egészben hagyott hagymákkal és a fűszerekkel együtt kis lángon főzni kezdjük. A főzési idő a sonka súlyának kb. másfélszerese (2 kg-os sonkánál kb. 3 óra). Főzés közben az elpárolgó vizet pótoljuk.
A főzővíz felhasználásával remek bab- vagy lencselevest készíthetünk.
Tipp:
Ha a sonka nagyon száraz vagy túl füsízűnek, esetleg sósnak tűnik, a főzést megelőző este áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi, főzés előtt az áztatóvizet öntsük le, és a továbbiakban járjunk el a recept szerint.