ILLATOS OMLÓS CSIRKE
Hozzávalók (4 személyre):
8 szelet csirkemellfilé, 3 tojásfehérje, 5 evőkanál étkezési keményítő, kb. 2 dl tej, só, őrölt bors, étolaj a kisütéshez.
Elkészítés:
A vékonyra vágott csirkemell szeleteket megsózzuk, pici őrölt borssal megszórjuk, és egy zárható dobozban egymásra fektetjük a szeleteket, majd felöntjük annyi tejjel, amennyi ellepi, és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőgépbe tesszük.
A tojásfehérjéket villával kissé fölverjük, megsózzuk, enyhén megborsozzuk, és eldolgozzuk benne a keményítőt.
A csirkehúst kivesszük a tejből, papírtörlővel leitatjuk, a keményítős tojásba mártjuk, és bő forró olajban megsütjük. Tálalás előtt csíkokra vágjuk.
ÉDES-SAVANYÚ SZÓSZ
Hozzávalók:
1 dl ketchup, fél dl ananászlé, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál 10%-os ecet, 2 evőkanál szójaszósz, 1 mokkáskanál finomra reszelt gyömbér, 1 evőkanál étkezési keményítő, csipetnyi só.
Elkészítés:
A hozzávalókat csomómentesen összekeverjük, és felforraljuk. Forrás után két percig főzzük.
PIRÍTOTT RIZS
Hozzávalók:
40 dkg főtt rizs, 10 dkg főtt vagy konzerv zöldség (pl. kukorica, sárgarépa, zöldborsó, bébikukorica...) 1 nagyobb vagy 2 kisebb tojás, 2 evőkanál étolaj, szójaszósz, só.
Elkészítés:
A tojást pár csepp szójaszósszal ízesítjük, és egy villával kissé fölverjük.
Egy serpenyőben egy evőkanál olajat forrósítunk, ráöntjük a tojást, szétterítjük, és eegy lepényt sütünk belőle. A megsült tojáslepényt kivesszük a serpenyőből, és vékony csíkokra vagy kis darabkákra vágjuk.
A serpenyőbe még egy evőkanál olajat öntünk, felforrósítjuk, hozzáadjuk a főtt rizst és a főtt (de véletlenül sem szétfőzött!), alaposan lecsöpögtetett zöldséget. Szójaszósszal ízesítjük, kevergetve 4-5 percig pirítjuk. Végül belekeverjük a tojásdarabkákat is. Még 2-3 percig kevergetve, rázogatva sütjük együtt.