LAKODALMAS TYÚKHÚSLEVES
Hagyományos vasi-zalai lakodalmi étel.
Hozzávalók:
1 kb. 2 kg-os tyúk, 2 sárgarépa, 3 petrezselyemgyökér, 1/2 zeller, 1/4 karalábé, 1 vöröshagyma, 1 kisebb zöldpaprika egészben, 1 kávéskanál szemes fekete bors, csipetnyi reszelt szerecsendió, só.
Elkészítés:
A megtisztított, konyhakész tyúkot kb. 5 liter hideg vízben (annyiban, amennyi jól ellepi) feltesszük kis lángon, éppen csak gyöngyözve főni. Ha felforrt, a habját leszedjük. Ezt kétszer-háromszor megismételjük.
Ezután beletesszük a megtisztított zöldséget és a fűszereket. A lehető legkisebb kb. 2 órát főzzük. (Az elpárolgó vizet pótoljuk.)
A kész levesből kivesszük a húst és a zöldséget.
A levet nagyon finom szűrőn átszűrjük. Külön sós vízben megfőzött levestésztával, forrón tálaljuk.
A húst külön adjuk asztalra különböző mártásokkal (zsemlemártás, gombamártás, meggymártás).