LENCSÉS CSÜLÖK
Egy tipikus szilveszteri-újévi étel, amit máskor is érdemes elkészíteni.
Hozzávalók:
1 nyers hátsó csülök, 50 dkg lencse, 1 fej fokhagyma, 50 dkg vöröshagyma, 1 liter húsleves, negyed mokkáskanál őrölt bors, 2-3 evőkanál mustár, 3-4 babérlevél.
Elkészítés:
A csülköt megtisztítjuk, kicsontozzuk és bőrével együtt nagyobb darabokra vágjuk. (Lehetőleg minden darabba jusson bőr is, hús is.)
Egy legalább 3 liter űrtartalmú magas falú tepsit vagy tűzálló tálat kibélelünk sütőpapírral, az aljába szórjuk a lencsét (nem kell előtte vízbe áztatni), rákanalazzuk a mustárt, rádobáljuk a megtisztított fokhagymagerezdeket, a babérlevelet, a vöröshagyma felét nagyobb darabokra vágva, megborsozzuk, majd rárakjuk a csülökdarabokat, végül ráöntjük a húlevest, alufóliával szorosan befedjük, és másfél órára 200 fokos sütőbe tesszük.
A másfél óra sütés után kivesszük a húst (úgy jó, ha a húsleves nagy részét már fölszívta a lencse, de még van jócskán lé az ételen), rászórjuk a többi vöröshagymát negyedekre-nyolcadokra vágva. És fólia nélkül visszatesszük még 15-20 percre sütni.
Jó étvágyat!
Tipp:
Aki nem szereti a bőrét, természetesen bőr nélküli csülökből is elkészítheti.
Csülök helyett használhatsz ehhez az ételhez malachúst is.