PIEDONE HAGYMÁS BAB
Hozzávalók:
1 kg főtt bab, 1 kg csont nélküli tarja, 10 dkg füstölt szalonna, 4 vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 teáskanál barna cukor, 1 kávéskanál kakukkfű, őrölt bors, só.
Elkészítés:
A kis kockákra vágott szalonna zsírját kiolvasztjuk, az ujjnyi szeletekre vágott tarja mindkét oldalát megpirítjuk rajta. Sózzuk, borsozzuk, majd kis vizet aláöntve, az elpárolgó folyadékot folyamatosan pótolva, majdnem puhára pároljuk. Ezután a húst kivesszük, a visszamaradt zsiradékba beleszórjuk a cukrot, megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a karikákra vágott vöröshagymát, és addig kevergetjük, míg borostyános színt nem kap. Ráöntjük a babot kb. 2 dl főzővízzel együtt (a konzervet a levével). A kisebb kockákra vágott, lehúzott héjú paradicsommal, a reszelt fokhagymával és a kakukkfűvel ízesítjük, ha kell, adunk még hozzá sót és borsot is. Visszatesszük bele a tarját, és a legkisebb lángon, lefedve még 30 percig főzzük.
Friss kenyérrel tálaljuk.
Tipp:
Aki szereti, csilit vagy erőspaprikát is tehet bele.