RIZSES CSIRKE
Hozzávalók:
1 kg csirkehús, 1 vöröshagyma apró kockákra vágva, 2 kicsumázott zöldpaprika (aki szereti, az tehet bele erőspaprikát is), 2 paradicsom, 1 evőkanál pirospaprika, negyed mokkáskanál őrölt bors, étolaj, 25 dkg rizsből készült főtt rizs.
Elkészítés:
A húst megmossuk, feldaraboljuk.
2-3 evőkanál olajon üvegesre sütjük a hagymát, beletesszük a húst és erős tűzön körbepirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ráöntünk fél bögre vizet, megsózzuk, megborsozzuk, és fedő alatt félpuhára főzzük.
Ezután hozzáadjuk a csíkokra vágott zöldpaprikát és a lehúzott héjú paradicsomot, és lefedve, ha kell, az elpárolgó vizet pótolva addig főzzük, amíg a hús meg nem puhul. (Úgy jó, ha bőven marad rajta szaft is.)
Mikor a hús megpuhult, ha kell, még utánsózzuk és borsozzuk. (Legyen elég erősen fűszeres, mert a rizs fölvesz a fűszerezésből).
Ezután hozzákeverjük a rizst és visszatesszük még öt percre a tűzhelyre. (Vigyázat, nagyon könnyen leég!)
Tálalásnál meglocsolhatjuk tejföllel. Sok friss saláta vagy savanyúság illik hozzá.
Tipp:
Nem ég le a rizzsel való összekeverés után az étel, ha nem a tűzhelyre teszed vissza "összemelegíteni", hanem beteszed negyed órára lefedve a sütőbe.
A rizst nagyon könnyen megfőzheted mikróban. (Én többnyire így főzöm.) Kell hozzá egy lezárható, lehetőleg kerek műanyag edény. Ebbe szórjuk a rizst. Rászórjuk a sót. Fölöntjük a rizs térfogatához képest háromszoros mennyiségű forró vízzel, aztán lefedve betesszük a mikróba a legnagyobb fokozatra a csomagoláson megjelölt időtartamra. (Bevallom, én nem is mindig nézem a csomagoláson megjelölt főzési időt. Beteszem a rizst negyed órára, aztán megnézem, megpuhult-e, ha nem, visszateszem még egy kicsit.) Amíg a rizses húshoz a húsos alapot készíti az ember a mikróban a rizs is bőven megfő, és semmi gond vele.