TÁRKONYOS RAGULEVES
Hozzávalók:
50 dkg hús (lehet bármilyen hús: marha, sertés, csirke, pulyka ízlés szerint), 20 dkg leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, esetleg zeller), 30 dkg zöldség (lehet zöldborsó, kelbimbó, karalábé, zöldbab, karfiol, gomba...), 1 nagyobb vöröshagyma, só, örölt bors, 1 csomag petrezselyemzöld, 1 evőkanál apróra vágott tárkony, 1 kis pohár (kb. 1,5 dl) tejföl, 1 evőkanál étolaj.
Elkészítés:
A húst és a zöldségféléket megtisztítjuk, földaraboljuk.
Az olajon átpirítjuk a húsdarabokat, amíg minden oldalukon kifehérednek, a húshoz adjuk a fölaprított sárgarépát és petrezselyemgyökeret, kevergetjük pár percig, aztán felöntjük két liter forró vízzel. Beletesszük a megpucolt, de egészben hagyott vöröshagymát, a csokorba kötött petrezselyemzöldet és tárkonyt, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús majdnem teljesen megpuhul.
Mikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a zöldségféléket.
Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük a levesből a petrezselyemcsokrot és a hagymát.
A levesestányérokba egy-két evőkanálnyi tejfölt teszünk, erre merjük rá a forró levest.
Tipp:
A levest érdemes néhány csepp citromlével vagy ecettel savanyítani. A tetejét megszórhatjuk friss tárkonnyal.
Készítheted a levest úgy is, hogy a vízzel felöntés előtt megszórod az átpirított húst és zöldséget egy teáskanál őrölt pirospaprikával. Nagyon finom ízt ad neki.