Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


TERIYAKI CSIRKE

2020.08.03

p1860540-aaaa.jpg

 

Hozzávalók:
1 kg csirkemell- vagy csirkecombfilé
2 evőkanál étolaj
1,5 dl szójaszósz
2 evőkanál mirin (japán rizsbor)
2 evőkanál szaké (japán rizs"pálinka")
2 evőkanál rizsecet
1 evőkanál finomra reszelt gyömbér
2 evőkanál méz
1 gerezd finomra reszelt fokhagyma (kihagyható)
2 evőkanál szezámmag, szárazon megpirítva

 

Elkészítés:
A szójaszószt, a mirint, a szakét, a rizsecetet, a gyömbért, valamint a mézet állandóan kevergetve sűrűre főzzük. (Akkor jó, ha a szószból kiemelt kanalat bevonja.) Félretesszük.
A csont és bőr nélküli húst egyforma nagyságú kockákra vágjuk.
A felhevített olajon megpirítjuk, majd kevergetve puhára sütjük.
Miután megpuhult, hozzáadjuk a szószt és a fokhagymát, még 8-10 percig főzzük, addig, amíg a húsdarabokon sűrű bevonat nem képződik.
Az elkészült ételt tálaláskor megszórjuk enyhén megpirított szezámmaggal. Köretként rizst adunk hozzá.

 

Tipp:
Ezt az ételt pulykából, sertés- vagy marhahúsból, de halfiléből, rákokból is elkészítheted.
A szószt grillezésnél a húsok kenegetésére is használhatod, de csak a sütés utolsó 8-10 percében, hogy a méz meg ne égjen.