Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


VADAS

2008.01.03

 p1180758-dd.jpg

  

Hozzávalók (4 személyre):

A vadashoz: 1 kg hús (eredetileg marha rostélyos, felsál, hátszín kell hozzá szeletben, de én mindenféle húsból csinálom, csirkéből és pulykából is, amit néha nem szeletekre vágok, hanem kockákra), 3 sárgarépa, 2 petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 3 db babérlevél, negyed mokkáskanálnyi őrölt bors, 1-2 evőkanál mustár (a mustár erősségétől függően), pár csepp citromlé, 2 evőkanál liszt, só, cukor, étolaj, a tálaláshoz tejföl.

 

vadas-5-016-dd.jpg

  

Elkészítés:

A húst forgassuk meg lisztben, és forró olajban hirtelen süssük át. (A marhaszeleteknél ez azt jelenti, hogy mindkét oldalukon süssük addig, amíg pirulni kezdenek, a csirkénél pedig addig, amíg a hús teljesen kifehéredik.)

Ezután ha marhahúsból készítjük az ételt, adjuk hozzá a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, aztán lefedve főzzük addig, amíg a hús teljesen meg nem puhul (kb. 45-60 perc). Ezután a hússzeleteket vegyük ki a zöldségek közül, és tegyük félre.

Ha kockákra vágott csirkéből, pulykából készítjük az ételt, az olajon átpirított húshoz adjunk annyi vizet, amennyi éppen ellepi, sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön fedő nélkül főzzük, negyed óráig. (A vizet közben pótoljuk, ha elpárolog.) Amikor a negyed óra eltelt (ekkorra a hús már megpuhul), vegyük ki a húst egy szűrőkanállal a szaftból, és tegyük félre. A hús visszamaradt szaftjába tegyük bele a zöldségeket, a babérlevelet, öntsünk rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket, és főzzük a zöldségeket teljesen puhára.

Mikor megpuhult a zöldség, 2 evőkanál olajon barnára pirítunk 2 evőkanál lisztet, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, még 1 percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről, felöntjük 2 dl hideg vízzel, és simára keverjük.

A babérlevelet kidobjuk a zöldségek közül, a zöldségeket turmixgéppel péppé zúzzuk vagy szitán áttörjük. A zöldségpépbe beleszűrjük a rántást, mustárral ízesítjük, utánasózzuk, borsozzuk, citromlével savanyítjuk, és jól összeforraljuk (8-10 perc).

A mártásba visszatesszük a húst, és még 10-15 percig nagyon lassú tűzön együtt főzzük. (Vigyázat, nagyon könnyen odaég!)

Az elkészült ételt zsemlegombóccal tálaljuk.

 

Kép

   

 

A zsemlegombóc elkészítése

 

Hozzávalók:

4 db (szikkadt) zsemle, 3 db tojás, 20 dkg liszt, 2 dl tej, csipetnyi őrölt bors, egy evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemzöld, ízlés szerint só.

Elkészítés:

A zsemléket apró kockákra vágjuk, sütőben vagy száraz serpenyőben megpirítjuk őket.

A tojásból, lisztből, sóból, borsból és tejből nokedlitésztát készítünk. Belekeverjük a pirított zsemlekockákat, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és a nyers tésztát fél órára félretesszük.

A fél óra leteltével a masszából olajos kézzel gombócokat formálunk, vagy kanállal gombócokat szaggatunk, és forrásban levő sós vízben kifőzzük őket.

 

Tipp:

A zöldséges mártást ízesítheted némi jófajta vörösborral is.

A vadast tálalhatod tésztával vagy krumplifánkkal vagy krumpligombóccal is. A recepteket itt találod meg: HÁZI TÉSZTA, KRUMPLIFÁNK, KRUMPLIGOMBÓC.

    

p1340052-dd.jpg

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Anitának

(Szamóca, 2010.04.19 11:15)

Isten éltesse a párodat!

vadas

(Anita, 2010.04.19 11:02)

Gombával csináltam már, nem ízlett annyira, párom nénapjára főzöm majd és sertéscomb van itthon, remélem finom lesz. Köszi

Vadas

(Szamóca, 2010.04.19 10:02)

Szia Anita!
Szerintem bármilyen húsból (sőt, pl. gombából is) meg lehet csinálni, csak a különböző húsoknál különbözőek a főzési idők.

vadas

(Anita, 2010.04.19 09:59)

Szia! Sertéscombból is meg lehet csinálni? Köszi

vadas

(Katica, 2009.11.11 06:26)

Köszönöm ezt a remek receptet, a családom kedvence lett.