Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


PRAKTIKAGYŰJTŐ

2009.03.11

Kedves sütni-főzni szerető lányok, fiúk,
anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák!

 

Nagyon hálás lennék minden olvasóm és a magam nevében is, ha ezen az oldalon megosztanátok velem az általatok ismert sütési-főzési-háztartási praktikáitokat, ötleteiteket.
Könnyítsük meg egymás életét kincset érő fortélyokkal!
Köszönöm szépen!

Szamóca 

Ide írd a kincset érő praktikákat!

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hagyma

(Angelo7, 2011.03.04 08:10)

sziasztok!

a hagymát nagyon egyszerűen lehet szeletelni könnyezés nélkül!
néhány percre egy tál vízbe kell rakni!
Én évente több disznóvágást végigcsinálok (ahol ugye a hurkába rendesen kell resztelt hagyma) és könnyedén felszelek 10 kg-ot is ezzel a módszerrel!

kenyérsütőgép

(1997, 2011.01.11 17:03)

ha van kenyérsütőgéped avval tudsz csinni zsömlét

XD (LOL)

hagyma

(1997, 2011.01.11 17:00)

én vízet tettem a számba a hagyma reszelésekor és nem csípett olyan nagyon

hagyma

(beatrix, 2010.10.20 15:42)

nekem legjobban az vált be, ha úszószemüvegben vágtam a hagymát..nem csípett,könnyezett a szemem, tehát működik..:D

Muffin-forma

(Kriszti, 2010.10.06 12:49)

Egy muffinos könyvben olvastam és már többször bizonyított, amikor nem volt otthon papírkapszli: A muffinforma mélyedéseit és a tetejét zsírral vékonyan kikentem és amíg a tésztát összeállítottam fagyasztóba tettem. A sütit így könnyű volt kivenni a formából.

szilikon

(Zsóka, 2010.06.29 22:52)

Nekem nagyon tetszik a szilikonos sütőlap(különböző vastagságú létezik,a papírvékonytóla fél centi vastagságúig)Lehet belőle tortaformát kivágni,amit gyakrabban használsz!

palacsintatészta

(Fagyöngy, 2010.06.22 21:36)

Könnyedebbé tehetjük palacsintatésztánkat,ha kevés élesztőt keverünk bele,és kicsit állni hagyjuk így.

Rétes

(Encike, 2010.05.15 22:28)

Szia Szamóca!
Tudnál nekem abban segíteni, hogy rétest akarok készíteni, vettem is lefagyasztott réteslapokat, viszont nem tudtam szétszedni.
Van valami tanácsod?

2010 04 21

(Ancsa, 2010.04.21 09:27)

ha sós lett az étel Lehet hogy nem irok ujdonságot de én is csak nem oly rég tudtam meg ha elsóztad az ételt egy késhegynyi szódabikarbónával korrigálhatod de figyelj rá mert felhabzik

Hagyma aprítás könnyek nélkül...

(Beus, 2009.12.04 13:46)

Nem tudom irta-e már valaki, de én leirom.
Tehát mikor megpucoljuk a hagymát utána jön a szörnyű könnyezés, ami szerintem szörnyen elviselhetetlen.
Azt szoktam csinálni hogy magam mellé készítek egy pohár vizet, és mikor elkezdeném bekortyolok egy kis vizet a számba , amit bent is tartok, mikor már kellemetlen izű a víz akkor kiköpöm és ujabb korty, persze e közben apritom, reszelem stb. a hagymát.
Be szokott válni szinte mindig. Nem könnyezek, és hamar meg is vagyok vele. :):)
Sok sikert mindenkinek aki még nem ismerné:):)

PANIROZÁS.

(MARGÓ, 2009.12.02 20:26)

A HÚST AMIKOR FELSZELETELEM MÉG A KI KLÓFFOLÁS ELŐTT BE SZÓROM EGY KIS ÉTEL ÍZESÍTŐVEL HAGYOM ÁLLNI ÉS KI KLÓFFOLOM FÓLIA ALATT NE VERŐDJÖN A HÚS LEVE SZÉJJEL MAJD MÉG EGY MÉLYEBB EDÉNYBE RAKOM ÉS ÖNTÖK RÁ TEJET MAJD MÉG ABBA IS HAGYOM ÁLLNI ,KI SZEDEM A TEJBŐL LE CSEPEGTETEM ÉS MAJD KEZDEM BE PANÍROZNI OMLÓSABB ÉS JOBB ÍZŰ LESZ A RÁNTÓT HÚSUNK .

sajt panírozás

(Fecó, 2009.11.26 12:18)

A rántott sajtot soha nem szabad lisztbe forgatni, végzetes hiba. A helyes sorrend tojás, zsemlemorzsa megint tojás és megint morzsa.

hagyma szag

(Kavics, 2009.10.23 10:46)

A hagymaszagot só és citromlé keverékével tüntetheted el a vágódeszkáról vagy a kezedről

leves zsírtalanítása

(Kavics, 2009.10.23 10:43)

Ha túl zsíros a leves úgy zsírtalaníthatod, hogy salátalevelet mártasz bele. A salátalevélre ráragad a zsír.

Panírozás

(Szamóca, 2009.10.15 13:30)

PANÍROZÁS KLASSZIKUSAN
A szükség szerint kivert (kiklopfolt) és fél órával korábban besózott húst előbb lisztbe, majd elhabart tojásba, végül finom zsemlemorzsába forgatjuk. Közvetlenül a panírozás után, általában forró, bőséges zsiradékban sütjük ki.

PANÍROZÁS GAZDAGON
Ekkor a szükség szerint kivert (kiklopfolt) és fél órával korábban besózott húst előbb elhabart tojásba, majd lisztbe, utána ismét az elhabart tojásba, végül finom zsemlemorzsába forgatjuk. Ettől a bundája kicsit vastagabb lesz, a hús viszont sokkal szaftosabb. Közvetlenül a panírozás után, általában forró, bőséges zsiradékban sütjük ki.

PANÍROZÁS EXTRÁKKAL
Ennél ugyanúgy járunk el, mint amikor "gazdagon" panírozunk, annyi különbséggel, hogy a nagyon finom zsemlemorzsához több-kevesebb kicsi magvat keverünk. Például szezámmagot vagy apróra vágott diót. Ilyenkor az utolsó fázisban célszerű a kezünket is használni, hogy a magok jól megtapadjanak a panír alsóbb rétegeiben.

PANÍROZÁS ANGOLOSAN
A kivert, besózott húst olvasztott vajba mártjuk, majd zsemlemorzsába forgatjuk, s úgy sütjük ki bő, forró zsiradékban.

MI MEHET A PANÍR ALÁ?
Elsősorban a baromfinak tesz jót, de a marhahús, sőt akár a disznó rövidkaraja is szaftosabbá tehető úgy, ha a húst a klopfolás után legalább egy órára kevés tejbe áztatjuk. Amikor innen kivettük és lecsorgattuk, akkor sózzuk, egy fél órát állni hagyjuk, s a panírozás előtt még szárazra is töröljük. A továbbiakban úgy bánunk vele, mint bármely pácolatlan hússal.

SAJT PANÍROZÁSA
A rántani való sajtszeleteket előbb lisztbe, majd tojásba forgatjuk, ezután ismét lisztbe, majd megint tojásba és legvégül a zsemlemorzsába. (A sajtot nem sózzuk előzetesen, csak az elhabart tojásba teszünk kevés sót.) Forró, bőséges zsiradékban sütjük ki, s amikor megfordítjuk (lehetőleg lapáttal) különösen vigyázunk, hogy a panír fel ne szakadjon.

PANÍROSOK SÜTÉSE
Magyar Elek azt ajánlja, hogy a bundázott húsokat az egyik oldalukon fedő alatt süssük - így amíg pirul, párolódik is - s ha ez kész, a másik oldalukhoz már ne tegyük vissza a fedőt. A vastagabb húsoknál mindenképpen érdemes ezt az eljárást alkalmazni.

Forrás: Konyhamester

Cukorfőzés

(Szamóca, 2009.10.09 12:12)

Szintén Tanár Úrtól való hozzászólás:

Fondán készítése

A fondán telített cukoroldatban diszpergált özétosztott) apró cukorkristályok tömege. A folyékony rész összefüggő hártya alakjában borítja a kicsiny kristályokat. A fondán minősége szorosan összefügg a benne levő cukorkristályok méretével, mennél kisebb kristályokat tartalmaz a fondán, annál jobb minőségű. A jó fondán teljesen sima, egyenletesen krémes, hófehér, nem morzsalékos, teljesen egynemű. Az ilyen anyag kristályszemcséi 0,015 mm-nél kisebbek. A fondánban a folyékony fázis kb. 40%, a szilárd fázis kb. 60%, a hőmérséklettől függően.
A kristályok méreteit a gócok keletkezési sebességének és növekedésének viszonya határozza meg. Ha a gócok száma nagy és a növekedési sebesség aránylag kicsiny, akkor a kristályok kicsinyek lesznek. Kristálygócoknak az egymáshoz közeledő molekulák olyan halmazát nevezzük, amelyek képesek az oldatból szilárd alakban kiválni.
Vízveszteség esetén a cukorkristályok megnövekednek. Nagyobb hőmérsékletemelkedés következtében a cukorkristályok oldódnak, illetőleg lehűléskor újra megnövekednek. A vízveszteség vagy ismételt hőmérsékletváltozás következtében ugyanis az egyes cukorkristályokat beborító cukorszörp megszakad, és az újabb kristályosodásnak, a szemcsék megnövekedésének nincsen akadálya. A fondán elveszti selymes simaságát, szemcséssé válik.

A fondan előállítása hat különböző munkaszakaszban történik:
1. cukoroldás és keményítőszörp adagolása
2. főzés
3. hűtés
4. táblázás
5. érlelés és
6. feldolgozás

Cukorfőzési tudnivalók

(Szamóca, 2009.10.09 12:11)

Az alábbi tudnivalókat egy kedves hozzászóló osztotta meg velünk a honlap egy másik oldalán:

(TANÁR ÚR, 2009. 10. 09. 11:57)

Cukorfőzési próbák

Gyenge szál: (3o-32 Bé° vagy 83-84 C° ). Röviddel a cukor felfőzése után keletkezik. Mutatóujjunkkal a főzőből kanállal kivett cukormintából keveset leveszünk és hüvelykujjunkhoz érintjük. Két ujjunkat szétnyitva a cukor 1-2 cm-re szálszerűen nyúlik, majd elszakad.
Erős szál: (34-35 Bé° vagy 86-87 R°). A cukorszál ujjunk szétnyitásakor csak 3-4 cm nyújtás után szakad el.
Gyenge golyó: (44 Bé° vagy 92 R°). Hideg vízbe mártott mutató és középső ujjunkkal a főzetbe nyúlunk, újra visszamártjuk a hideg vízbe, miközben hüvelykujjunk segítségével körkörös mozgást végzünk. Ha a csomó puha, gumiszerű, gyenge golyóval van dolgunk.
Erős golyó: (48 Bé° vagy 100 R°). Az eljárás ugyanaz, mint az előbb, csakhogy keményebb, tömörgumiszerű golyót nyerünk.
Gyenge törés: (112-113 R°). A szokásos módon vett cukormintát hideg vízbe mártjuk és ha fogunkhoz ragad, gyenge törésű.
Erős törés: (114-118 R°). A lehűtött cukor próbára harapva üvegszerűen törik, recseg-ropog.

Hurokpróbák
Gyenge buborék: (37 -42 Bé° vagy 82-92 R°). Drótból tízfilléres nvgyságú nyeles hurkot készítünk. Ha ezt megfelelő sűrűségű cukorfőzetbe mártjuk, a hurkot vékony hártya fogja kitölteni (vagyis addig mártogatjuk a forrásban levő cukorba, amíg hártya keletkezik). Ráfújva szappanbuborékszerű anyag keletkezik, amely csakhamar szétpukkan. Ez a gyenge buborék.
Erős buborék: (44-48 Bé° vagy 93-100 R°). Az eljárás ugyanaz, mint a gyenge buboréknál. Azonban a dróthurok hártyájára ráfújva a keletkező buborék hosszúkásan elnyúlik és elszáll anélkül, hogy elpattanna (gyöngyfüzérszerűen).

PRAKTIKÁK

(PRAKTIKAGYŰJTŐ, 2009.09.25 14:27)

FŰSZERKALAUZ


Szegfűbors
Aromája a szerecsendióra, a fahéjra és a borsra emlékeztető, pikáns, csípősen fűszeres. Használhatjuk levesek, húsételek, öntetek és pástétomok ízesítésére is.
Gyógyhatása: serkenti a nyálelválasztást, a népi gyógyászat ízületi gyulladásokra is ajánlja borogatás formájában.
Tipp: keverjünk a színes borsok közé néhány szemet belőle, így együtt darálva, őrölve, különleges ízű fűszerkeveréket nyerhetünk.

Fahéj
Volt idő, amikor az aranynál is értékesebbnek számított az elsősorban édességek, péksütemények és kompótok ízesítésére használt fűszer, ami a puncsból és a forralt borból is nélkülözhetetlen.
Gyógyhatása: emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomorerősítő, vérzéscsillapító, hurutok ellen is hatásos.
Tipp: azt tartják, hogy a fahéjolaj illata vigasztaló, melegítő hatású, ha bánat ér vagy magányosnak érezzük magunkat, tegyünk az aromamécsesbe pár cseppet belőle.

Vanília
Egy trópusi orchideafaj maghüvelye. A friss fűszer magas nedvességtartalmú, hajlékony. Édességek, krémek, italok ízesítője.
Gyógyhatása: élénkítő, kedélyjavító. Dél-Amerikában a férfiasság fokozására tequilába keverik. Serkenti az emésztést.
Tipp: egy üveg jó minőségű vodkába áztassunk be 10 felhasított hüvelyű vaníliát, majd 3-4 hétig sötét helyen érleljük. A vaníliakivonatból egy teáskanálnyi helyettesít egy rúd vaníliát.

Borókabogyó
Kékesfekete, illatos, erősen aromás bogyói csípősek, édeskésen kesernyések. Sültek, szárnyasok, vadételek, pácok, mártások fűszerezésére használhatjuk.
Gyógyhatása: étvágyjavító, vizelethajtó, vese- és epekőoldó, köszvény és csúz ellen is jó hatású. Olaja fertőtlenítő, méregtelenítő, stresszoldó.
Tipp: reuma ellen hatásos lehet a borókabogyó-kúra, ehhez azonban az esetleges mellékhatások miatt mindenképpen kérje fitoterapeuta tanácsát.

Sáfrány
Aromás illatú, kesernyés ízű fűszer, amelynek néhány apró szála is aranysárgára festi az ételt. Elsősorban levesek, mártások, kenyérfélék, tészták színezésére, ízesítésére használhatjuk.
Gyógyhatása: véd a szívinfarktus ellen, mivel csökkenti a koleszterinszintet. Hatásos lehet magas vérnyomás kezelésére is.
Tipp: készíthetünk belőle ételfestéket, ha 1 g sáfrányt 1dl 70 fokos alkoholban egy hétig érlelünk, majd leszűrjük. Jól záródó üvegben, sötét helyen tároljuk.

PRAKTIKÁK

(PRAKTIKAGYŰJTŐ, 2009.09.25 14:26)

FŰSZERKALAUZ

Szerecsendió
A szerecsendió fájáról, ami valójában nem is diófa, két fűszerünk is származik: a diónak nevezett mag, és az erről lefejtett, enyhébb aromájú, szerecsendióvirágként ismert magköpeny. Mézeskalácshoz, aprósüteményekhez, halas, zöldséges ételekhez használhatjuk.
Gyógyhatása: gyomorpanaszok enyhítője, mérsékli a savtúltengést, segíti az emésztést, olaja reumás panaszokra hatásos.
Tipp: egészben vásároljuk, és a szükséges mennyiséget frissen reszelve használjuk.

Csillagánizs
Aromája az ánizshoz hasonló, de összetettebb annál. Pikáns sültekhez, édességekhez, gyümölcsökhöz és lekvárokhoz használják.
Gyógyhatása: illóolaját használják reumás panaszok enyhítésére, de az egyszerű ánizshoz hasonlóan étvágyjavító, emésztést segítő hatása is van.
Tipp: rendkívül dekoratív, karácsonyi díszek készítésénél használhatjuk.

Koriander
Kissé csípős íze a narancsra, a fahéjra és a szerecsendióra is emlékeztet. Tipikus kenyér- és mézeskalácsfűszer. Illik sültekhez, pácokba, káposztás ételekhez.
Gyógyhatása: gyomorrontás, teltségérzés ellen hat, baktérium- és gombaölő hatású.
Tipp: fájdalomcsillapító italhoz 6 dl vízben 10 percig főzzünk 2 kk. koriandermagot, 5 szem szegfűszeget és 1 kk. csilit, szükség esetén fél csészényivel fogyasszunk belőle.

Gyömbér
Erős, édeskés aromájú fűszer. Jó aprósütemények, kompótok, ázsiai ételek fűszerezésére, tea és gyömbérsör is készülhet belőle.
Gyógyhatása: megfázásos betegségekben hatásos, erősíti a gyomrot, étvágygerjesztő, memóriajavító.
Tipp: egy körömnyi friss gyömbér rágcsálása enyhíti az utazáskor fellépő rosszullétet.

Kardamom
Édeskés, csípősen fűszeres, erős aromájú ízesítő. Indiában a fűszerek királynője. Puncshoz, darált húsokhoz, zöldséges ételekhez is illik.
Gyógyhatása: gyomorerősítő, emésztésserkentő. Javítja az étvágyat és megakadályozza a felfúvódást.
Tipp: héjában hagyva, jól záródó üvegedényben tárolva korlátlan ideig megőrzi aromáját.

Ánizs
Édeskés, jellegzetes aromájú fűszer. Süteményhez, kompóthoz használjuk, vöröskáposzta vagy céklasaláta ízesítőjeként is finom.
Gyógyhatása: emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó.
Tipp: jótékony hatását úgy is élvezhetjük, ha olaját kockacukorra cseppentve fogyasztjuk.

Szegfűszeg
Az apró szegecskék tulajdonképpen a szegfűfa ki nem nyílott virágának bimbói. Illata, íze rendkívül intenzív, egyszerre csípős és édeskés. Fűszerezhetünk vele vöröskáposztát, puncsot, forralt bort, kompótot, és a mézeskalácsból sem szabad kihagyni.
Gyógyhatása: a szegfűszegolaj helyi fájdalomcsillapító, érzéstelenítő és fertőtlenítőszer. Hurutoldó, szélhajtó.
Tipp: óvatosan adagoljuk, gyakran egyetlen szem is elég az ételbe, italba.

PRAKTIKÁK

(PRAKTIKAGYŰJTŐ, 2009.09.25 13:54)

Rafinált bundák (panír)

ízletesebbé tehetjük a panírunkat:

*A hagymás panírhoz: lereszelt hagyma következzen a liszt és a tojás után

*A mogyorós panírhoz: a durvára darabolt mogyorót keverjük el curryvel, és nyomkodjuk a tojásos húsra.

*A diós, mandulás, napraforgós húsokat, zöldségeket készíthetjük úgy is, hogy a lisztbe, tojásba mártott szeleteket sütés előtt megforgatjuk a darabos magvakba, vagy a finomra darált magvakat elkeverjük zsemlemorzsával. Ha durvára vágott magvakat keverünk a zsemlemorzsához, akkor a tojásos húsokra kézzel kell rányomkodni a diós, mandulás, mogyorós, napraforgómagos panírt.

* A zöldséges panírhoz : használhatunk nyers lereszelt s.répát, cukkinit, karalábét, zellert, melyeket simán, vagy zsemlemorzsával elkeverve nyomkodhatjuk a tojásos húsokra.

* Tojással, liszttel elkeverve galuskaszerű masszát is készíthetünk belőlük, melybe sütés előtt egyszerűen belemártjuk a húsokat.

* A sajtos panírhoz: a legjobb, ha a reszelt sajtot a felvert tojásba vagy sűrített tejbe vagy tejfölbe keverjük bele, majd miután belemártjuk a lisztes húsokat, a zsemlemorzsában is megforgatjuk.

* A lisztbe tojásba panírozott húsokat hempergessük kakukkfűvel elkevert, reszelt parmezánba.