Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


DARÁZSFÉSZEK

2008.01.26

Hozzávalók (egy nagy tepsihez):

A tésztához:
1 kiló liszt, 1 mokkáskanál só, egy kocka (5 dkg) élesztő,  5 dkg cukor, fél liter langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.

A kakaós töltelékhez:
30 dkg finomszemű kristálycukor, 3 evőkanál kakaópor, 2 kiskanál őrölt fahéj.

A diós töltelékhez:
20 dkg finomszemű kristálycukor, 20 dkg darált dió, 1 kiskanál őrölt fahéj.

Kell még 3 egész tojás villával lazán felverve és egy csészényi (kb. 1,5 dl) langyos tej.

 

Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, négy egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a cipókból egyenként kb. 3-4 mm vastag téglalapot nyújtunk. A téglalapokat szilikonecsettel vagy kenőtollal bekenjük a felvert tojással és beszórjuk vagy a kakaós vagy a diós töltelék negyedével. Ezután feltekerjük, mint a rétest vagy a bejglit, éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, aztán az így kapott tésztacsigákat közvetlenül egymás mellé egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.

Ugyanezt a műveletet megismételjük mind a négy tésztacipóval.
A tésztacsigákkal teli tepsit előmelegített 200 fokos sütőbe toljuk és kb. 30 percig sütjük. Aztán kivesszük a már majdnem kész süteményt a sütőből, óvatosan, apránként, egynletesen elosztva rálocsoljuk a csészényi langyos tejet. Ezután visszatesszük még 10 percre a sütőbe.
A megsült süteményt melegen és hidegen is tálalhatjuk.
Jól illik hozzá a vaníliaöntet.

Jó étvágyat!

 

Sülés közben:

 

Kép