FRANCIA CSOKOLÁDÉTORTA LISZT NÉLKÜL
Hozzávalók (egy 22 cm átmérőjű formához):
25 dkg jó minőségű csokoládé (én 15 dkg étcsokit és 10 dkg tejcsokit használtam), 25 dkg vaj, 10 dkg (barna)cukor, 1 zacskó (1 evőkanál) vaníliás cukor, 1 evőkanál finom likőr (pl. narancs- vagy citromlikőr), 5 tojás, 2 evőkanál finomra darált mandula.
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A csokit felolvasztjuk. Belekeverjük a vajat és a cukrot. A krémet simára keverjük. Aztán hozzáadjuk a finomra darált mandulát.
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjékből a vaníliáscukor hozzáadásával habot verünk. Hozzáadjuk a tojássárgákat, és még kb. 2-3 percig verjük.
A tojáshabot beleforgatjuk a csokikrémbe.
Előkészítünk egy magas falú tepsit, amibe a tortaforma belefér.
Egy kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral. Kívülről pedig nagyon alaposan körbetekerjük alufóliával úgy, hogy víz ne folyhasson bele a forma oldalának és aljának illesztésénél.
A tésztát a tortaformába öntjük.
A tepsibe 2-3 cm magasan forrásban levő vizet öntünk. Ebbe a forró vízbe állítjuk bele a tésztával megtöltött, alaposan szigetelt tortaformát.
Betesszük az előmelegített 220 fokos sütőbe és egy óráig sütjük. A sütés kezdetétől számított első negyed óra elmúltával a torta tetejét letakarjuk alufóliával, nehogy megégjen.
Egy óra sütés után a tortát kivesszük a sütőből (kiemeljük a vízből), megvárjuk, amíg kihűl, és csak ezután vesszük le róla a tortakarimát.
Gyümölccsel, nem túl édes tejszínhabbal tálaljuk.