Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


GESZTENYÉS SZELET

2008.01.23

Hozzávalók:

A tésztához: 20 dkg jó minőségű étcsokoládé, 20 dkg vaj, 20 dkg (barna)cukor, 2 tojás, 10 dkg liszt + 1 kiskanál sütőpor, fél dl rum, 2 dl tejszín.

A gesztenyekrémhez: 40 dkg tisztított főtt gesztenye, 20 dkg porcukor, 2 dl habtejszín, 1 evőkanál rum (vagy néhány csepp rumaroma).
(Esetleg - ha nincs valódi gesztenyénk - 40 dkg gesztenyemassza és 1 dl habtejszín.)

Hozzávalók a vaníliakrémhez:
4 dl + 1 dl tej, 10 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 4 evőkanál étkezési keményítő, 1 rúd vanília, 1 evőkanál vaj, (1 csomag vaníliás cukor).

A sütemény tetejére: csokoládéforgács.

 

A csokoládét felolvasztjuk. A vajat jól elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal és az olvasztott (de már nem forró) csokoládéval, belekeverjük a rumot és a tejszínt. Amikor habos, láthatóan kivilágosodó krémet kapunk, belekeverjük a sütőporos lisztet. Majd óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített, közepesen meleg sütőben megsütjük (kb. 15 perc).

A gesztenyekrémhez a főtt gesztenyeszemeket egy erős nejlonzacskóba rakjuk, és húsklopfolóval összetörjük. Ezután az összetört gesztenyét egy magas falú tálba öntjük, rászórjuk a porcukrot, ráöntjük a rumot, hozzáadjuk a tejszínt, és az egészet merülőmixerrel sima krémmé keverjük.
(Ha gesztenyemasszát használunk, akkor a fagyasztott masszát engedjük fel, nyomjuk át krumplinyomón, aztán keverjük össze tejszínnel.)

A vaníliakrémhez a vaníliarudat félbevágjuk, a belsejét a 4 deci tejbe kaparjuk, beledobjuk a tejbe a vaníliarudat is, és együtt felforraljuk. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel, felhígítjuk a maradék 1 dl hideg tejjel, újra simára keverjük, majd óvatosan a vaníliás tejhez adjuk. Az így kapott keveréket állandó keverés mellett, lassú tűzön besűrítjük. Amikor besűrűsödött, levesszük a tűzről, és hozzákeverünk egy evőkanál vajat, és esetleg egy csomag vaníliás cukrot. 

A sütemény összeállítása:

A tésztalapra rákenjük a gesztenyekrémet, ezt bevonjuk a vaníliakrémmel, a sütemény tetejére pedig csokoládéforgácsot szórunk.

 

Kép

 

Tipp:

Ha kevesebb az időd, vaníliakrémet vaníliapudingból is csinálhatsz villámgyorsan.

Kell hozzá 4 dl tejszín (vagy tej, esetleg Hulala növényi tejszín), egy csomag keverős vaníliás pudingpor (pl. Gála vagy Aranka) és egy csomag vaníliás cukor.

A krém elkészítése csak annyi, hogy a tejszínbe/tejbe beleszórod a pudingport és a vaníliás cukrot, aztán habverővel addig vered, amíg besűrűsödik (géppel 1-2 perc).