Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


TÖKMAGOS POGÁCSA ÉS STANGLI

2008.01.07

 

Hozzávalók:
50 dkg liszt (én félbarna tönkölylisztből csináltam, de jó a búza finomliszt is), 2 dl langyos tej,  fél kocka (kb. 2,5 dkg) élesztő, 20 dkg vaj, 1 tojássárgája, egy kis pohár (1,5 dl) tejföl, 20 dkg reszelt sajt, 10 dkg héj nélküli natúr tökmag, 1 kiskanál cukor, 2 mokkáskanál só.

A pogácsák tetejére: egy villával felvert, kissé megsózott tojás, 3 dkg reszelt sajt, 3 dkg tökmag.

 

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és langyos helyen felfuttatjuk (állni hagyjuk, amíg a tetején halványbarna, vastag hab keletkezik).
A vajat belemorzsoljuk a lisztbe, beleöntjük a tojássárgáját, a sót, a tejfölt, az élesztős tejet, és összegyúrjuk.
A tésztát egy meglisztezett deszkára borítjuk, és kinyújtjuk kb. 1 centi vastagra. Megszórjuk a reszelt sajt  és a tökmag egyharmadával, aztán összehajtogatjuk (behajtjuk a tészta bal szélét középre, ráhajtjuk a jobb szélét, aztán a tetejét középre, majd rá az alját)***. Az összehajtogatott tésztát 10-15 percig letakarva pihentetjük. Ezután megint kinyújtjuk, megszórjuk a maradék sajt és tökmag felével, és ismét összehajtogatjuk, majd ismét pihentetjük. Ezt a nyújtást, sajtozást-tökmagozást, hajtogatást, pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után újra kinyújtjuk a tésztát egy-másfél centi vastagra, a tészta tetejét megkenjük a felvert sós tojással, megszórjuk reszelt sajttal és tökmaggal. A tészta feléből pici pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk, a másik feléből késsel egy centi szélles és tíz centi hosszú rudakat vágunk. A pogácsaszaggatás után megmaradó tésztát pedig újra összegyúrtam, és pereceket sodortam belőle.
A pogácsákat, stanglikat és pereceket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 220 fokos sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

 *** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.