ZILA KÁVÉHÁZ ÉS KRISZTINA CUKRÁSZDA, BUDAPEST
1183 - Budapest,
Üllői út 452.
2009. szeptember
Gyönyörűen felújított épületben, Pestlőrincen található a Zila Kávéház - Krisztina Cukrászda. A hatalmas gesztenyefák lombjai alatt igazán kellemes a hangulat.
A favázas épület 1903-ban lövöldének épült. A második világháborúig sokféle funkciót töltött be a bálteremtől a kiállítási csarnokig. A második világháború után negyven éven keresztül a helyi strand öltözője volt.
1984-ben nyílt meg a strand területén a mostani épületben Zila László Krisztina cukrászdája. Persze ekkor az épület még korántsem így festett. 1998-ban a család megvásárolta és gyönyörűen felújította.
A 2002-es megnyitás óta a Zila Kávéház és Krisztina Cukrászda töretlen népszerűséggel üzemel. Sajnálatos, hogy a Belvárosból nem könnyű megközelíteni. Pedig sokkal érdemesebb lenne ide elhozni vendéget, barátot, szerelmest, mint a belső kerületek puccos, hangzatos nevű vendéglátóhelyeire.
CUKRÁSZDA
Az elmúlt két évben egymás után is innen került ki az Ország Tortája.
A Zilában nem könnyű szabad asztalt találni.
A választék pazar. A kiszolgálás kedves, udvarias, figyelmes.
A sütemények nagyon finomak. Igazi alapanyagokból készülnek gondos kezek munkájaként.
Nekünk a krémesek ízlettek a legjobban. Van belőlük többféle is. Mindegyik különböző és mindegyik kiemelkedően finom.
Nagyon finom volt a somlói galuska és az Eszterházy torta is.
Egyedülálló dolog (legalábbis mi még nem találkoztunk magyar cukrászdában hasonlóval), hogy a Zilában sós tortákat is készítenek. Van például libamájas, padlizsánkrémes, kolbászos és gombás torta is.
Megkóstoltuk Zila László világszabadalmát is több változatban. A világszabadalom lényege, hogy olyan desszerteket kínálnak, amelyek folyékony töltelékkel vannak megtöltve. Megkóstoltuk az ezzel a technológiával készült tokaji aszúval töltött tortát, valamint a tojáslikőrös és bonbonmeggyes tortát is. Az igazat megvallva, nekünk a hagyományos sütemények összehasonlíthatatlanul jobban ízlettek.
A világújdonságok legfinomabbikának receptje:
Tojáslikőrös csokoládémousse torta
Hozzávalók az étcsokoládé mousse-hoz:
tojássárgája 0,17 kg, kristálycukor 0,06 kg, csokoládé 0,25 kg, tejszínhab 0,46 kg, zselatin 0,05 kg.
A tojást a cukorral habbá verjük. A csokoládét felolvasztjuk. A felvert tojást folyamatos keverés közben a meleg csokihoz adjuk. A tejszín felét hozzáadjuk az alaphoz, és lazán elkeverjük, majd a fennmaradt tejszín hozzáadásával együtt keverés közben belecsurgatjuk a meleg zselatint is. Simára keverjük úgy, hogy lehetőleg egy enyhén folyós krémet kapjunk.
Az elkészült krémet speciális szilikon formába töltjük. A formák töltésénél ügyelni kell a krém egyenletes, légmentes eloszlására.
Az elkészült „korpuszt” 0,20 l tojássárgája, 0,25 kg cukor, 0,30 l tej, fél vaníliarúd és 0,10 l alkohol keverékéből készített tojáslikőrös krémmel megtöltjük, majd a tortát tejszínhabbal és egyéb csokoládé díszítő elemekkel ízlés szerint díszítjük. A piskóta egy hagyományos 1-1,5 cm vastag csokoládés piskóta, melyre azért van szükség, hogy a tortának legyen tartása, illetve kiegészítse a krémet.
ÉTTEREM
Egy nagy társasággal kipróbáltuk a Zila éttermi részét is.
Alapvetően nem csalódtunk, de voltak kisebb-nagyobb bakik.
A legnagyobb hiba az volt, hogy a társaságunk egyik tagja teljesen ehetetlen paellát kapott. Szépnek szép volt, de iszonyatosan büdös és rettenetes ízű. Csak remélni tudom, hogy nem romlott halfélékből és kagylókból készült!
A paellát rendelő barátunk kedve el is ment az evéstől arra a délutánra.
Nagyon örültem volna, ha ez a kellemetlen incidens nem történik meg velünk.
A többi étel finom volt. Szépen voltak tálalva. Jól voltak elkészítve. (A köretként kapott grillezett zöldség lehetett volna kevésbé olajos.)
Összességében kellemes volt a Zila Éttermében eltöltött idő, a társaságunk többsége jól érezte magát és jót evett.
A kiszolgálással szemben annyi kifogás merülhet föl, hogy nagyon zokon vették, hogy nem egyben fizetjük a fogyasztást, hanem külön-külön, mindenki a magáét. De aztán ezt a problémát is megoldották. (Nem értem egyébként, hogy néhány étteremben miért problémáznak emiatt, hiszen így, a több fizető általában jóval több borravalót ad, mint ha egy összegben, egy személy rendezné a számlát.)
Azt mondanám, a Zila jobb cukrászda, mint amilyen étterem. De az éttermi rész is bőven felülmúlja a hasonló kategóriájú magyar éttermek átlagát.
Értékelés
A csillagok egytől ötig az iskolai egyes, kettes.. ötös érdemjegynek felelnek meg. Az öt fölötti csillagok már a szuper kategóriát jelentik!
Sütemények:
Fagylalt:
Étel:
Kávé, tea, forrócsoki:
Kiszolgálás:
Hangulat:
A vendégtér kialakítása:
Tisztaság:
Mosdó (tisztasága):
Ár-érték arány:
Ha más a véleményed, írd meg!
Természetesen nem vagyunk tévedhetetlenek. És ahány ember, annyiféle ízlés.
Lehet, hogy amikor ott jártunk, éppen rossz volt a csillagok állása, migrénje volt a cukrásznak vagy összeveszett a feleségével. De persze az is lehetséges, hogy mi láttuk túl rózsaszínben a világot azon a napon, és azt is ehetőnek találtuk jókedvünkben, amit te a szomszéd kutyájának se adnál oda.
Mondd el a véleményedet te is!
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Lőrinc lakunk nagyon régóta odajarunk múltkor a külföldi vendegeket szerettük volna elkapraztatni .száraz ehetetlen volt a puncs torta a csokit tartanak savanyu volt kreme .sajnálom hogy elromlott a minőség
Zila és az ország tortája
(Anikó, 2011.10.20 14:35)Én még nem jártam ott (a város másik végén lakom), de nem is nagyon fogok elmenni. Aug. 20-án főleg az ő országtortájuk miatt mentünk ki a Duna-partra. Nagyon hosszú sorbaállás után elég borsos áron vettünk belőle.... és borzasztó nagyot csalódtunk. Utólag tudtam meg, hogy az elmúlt 5 évből 4-szer ez a cukrászda nyert az országtorta verseny(?)-en. Tavaly csak azért nyert a gödöllői Sulyán cukrászda Szilvásgombóc tortája, mert a Zila nem indult. Szerintem egyetlen cukrásza sem lehet annyira jó, hogy 5-ből 4-szer ő nyer! Úgy gondolom, hogy az idei országtorta a formájával volt különleges. Pont ez benne a biznisz. Amelyik cukrászda ilyen tortát szeretne csinálni, az a Zila webshopjában 10000 Ft+ÁFA/db áron megveheti a tortaformát. Gondolj bele. Sok cukrászda vesz és 1 db-bal egyik sem megy semmire. Ez benne a tuti üzlet. Ennek kitalálásához gratulálok, a Kecskeméti barackos kölestortához sajnos nem tudok. A rakparton nagyon sokaktól hallottam azt a véleményt, hogy az országtorta sokkal jobban néz ki, mint amilyen finom. Sokan csalódottak voltak. Nekem egyébként a tavalyi Szilvásgombóc torta nagyon ízlett. Sajnálattos tény volt azonban, hogy az eredeti nyertes Sulyán cukrászda sem tudott egyenletes minőséget nyújtani a saját díjnyertes tortájából. 6 alkalommal volt szerencsém enni belőle. Egyszer kifejezetten rossz volt, egyszer még éppen megütötte az elfogadható szintet. A többi alkalommal nagyon finom volt. Én továbbra is Daubner cukrászda és Szamóca rajongó vagyok.
Zila
(Szamóca, 2010.11.24 16:06)
Szia Andi!
Sajnálom, hogy a Zila is romlik. :(((
Nem voltam ott már kb. egy éve, de ha ennyire rossz lett, nem is éri meg annyit utazni.
Zila
(Andi, 2010.11.24 15:44)
Már nem az igazi sem az ételekben, sem a sütikben!
Színvonalas, nem kétség, de a pincéreken látszik a fásultság, nem csoda, az adagok bizony egyre kisebbek és drágák. Nincs ár-érték-adag arány! Egyre több ismerősöm is ezt mondja!
Ettől még Pestlőrinc egy nevezetessége!
Zila
(Edi, 2010.08.16 13:37)Sokszor ettünk a Zilában, nem messze lakunk. SAjnos van egy pincér, akit nem kedvelünk, mert elég pokróc a stílusa.Mindig mogorva, egy kedves mosolyt még nem láttam az arcán. Nekünk úgy tűnik, hogy egyre kisebb adagokat árulnak egyre drágábban. A tálalás ugyan színvonalas, és az ízek is jók, de valahogy a hangulat nem az igazi.
Zila
(Futrinka, 2010.07.23 11:51)
Nekem nem tetszettek annyira a hagyományos tortáik sem. A tészta túl sűrű, s a krémek valamilyen állományjavítóval vannak tele. Ráadásul a többségük nagyon édes.
Kivétel a szatmári szilvatortájuk, az zseniális!
Zila
(Vir80, 2010.07.16 13:13)Nagyon jó a cukrászati része (az étteremben még nem ettem). Külön kiemelendő, hogy többféle diabetikus tortájuk is van a hagyományos és új ízek mellett.
Zila
(Évi, 2010.04.15 07:38)A Zilával az a baj hogy nagyon eröltetik ezeket a formába öntött hab süteményeket. A hagyományos sütik nagyon jók, azokból kellene több.
Zila
(Szilvi, 2010.02.02 18:26)
Én is nagyon szeretem a Zilá-t.
Az étterem kínálatából eddig bármit ettem, mindig ízletes volt, gusztusos tálalással és igazán bőséges mennyiséggel.
A sütik tényleg nagyon finomak, nagy a választék. Érdekes, nekem a tojáslikőrös országtorta kifejezetten ízlett. Azóta már diétás sütit is ettem náluk(mostanában vigyáznom kell a cukorral), és meg kell mondanom, hogy nem sok különbséget vettem észre a hagyományoshoz képest.
Összességében én nagyon szeretem a helyet, de ha lehetne, akkor épületestül máshova tenném át.
A belvárosban lenne igazán jó helyen, de akkor lehet, hogy nem ilyen árak lennének....
Egyenlőre örülök, hogy nekem közel van.....
Zila
(Ilona, 2009.11.02 07:07)
Nagyon jó ez a cukrászda, megnyerte a tetszésemet minden, amit ott ettünk.
Köszönöm a tanácsot, érdemes volt megfogadni.
Ilona
Zila
(Feri, 2009.10.22 07:23)
Mi nem csak süteményt szoktunk enni a Zilánál, az ételek is jók. Jó hely, szeretjük.
Az országtorták szerintem sem jók, de a Zila attól még jó.
Zolinak
(Szamóca, 2009.10.20 11:20)
Szia!
Bevallom: nekem egyetlen "ország tortája" sem ízlett eddig. Tényleg nagyon jellegtelenek.
A süteményekre is nagyon igaz az a szabály, hogy az egyszerűbb jobb.
cukrász
(Zoli, 2009.10.20 10:42)ZIla úr kétségtelenül sokat tesz a magyar cukrászatért, sok inast is foglalkoztat. Sajnos már kicsit kinőtte magát, így ez néha a minőség rovására megy. Az ország tortája mondjuk nekem csalódás volt. HOgy jön a magyar sütibe a mascarpone, meg a fehér csoki? Mellesleg mind a kettő elég jellegtelen íz. A madártej tortával is ez volt a bajom, hogy nem rossz, de nem elég markáns, nem elég különleges íz világ
Zila
(Magenta, 2009.10.09 07:29)
Ki fogom próbálni ezt a cukrászdát, köszönöm, hogy felhivtátok rá a figyelmet.
Magenta
Imádom!!!
(Chrissy, 2009.09.18 12:16)Egyetértek! Pestlőrinci vagyok és minden családi eseményre, meg úgy egyébként is, náluk vesszük a sütiket, tortákat. A Feketeerdő tortájukban még sohasem csalódtunk. Az én kedvencem az Áfonyás máktorta volt, amit viszont sajnos már nem készítenek, az én legnagyobb szomorúságomra...
sutemenyek
(labat ildikó , 2013.05.19 20:38)