CSILIS PIZZA
Hozzávalók a csilihez: 50 dkg darált marhahús (de szoktam másfajta húsból is készíteni), 1 doboz vörösbab konzerv, egy doboz kukoricakonzerv, 3-4 db paradicsom, 1 nagyobb vagy 2 kisebb kaliforniai paprika, (szépen mutat, ha különböző színűek), 2 dl sűrű paradicsomlé, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, 1 mokkáskanál cayenne bors, ízlés (és tűrőképesség) szerinti mennyiségű apróra vágott vagy szárított chilipaprika (nálunk egy fél mokkáskanálnyi kerül bele), 1 kiskanál morzsolt oregano, 1 kiskanál őrölt római kömény, csipetnyi őrölt fahéj, cukor, só, étolaj.
A pizza tetejére 20 dkg reszelt sajt.
Elkészítés:
A tésztához az élesztőt a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral elkeverjük. Megvárjuk, amíg jól felhabosodik. Utána beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk az olajat és a sót valamint annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon, jól összegyúrjuk, aztán lefedve kb. egy órát kelesztjük. Amikor megkelt, egy jó nagy tepsibe vagy több kisebb, kerek pizzaformába nyújtjuk.
A csilihez a paradicsomok héját lehúzzuk, a magokat eltávolítjuk, és a paradicsom húsát kockákra vágjuk. A paprikát is kimagozzuk és kockákra vágjuk. Az apró kockákra vágott vöröshagymát 1-2 evőkanál olajon üvegesre sütjük, hozzáadjuk a húst, és állandóan kevergetve megpirítjuk. Amikor megpirult, beleszórjuk a paprikaféléket, belereszeljük a fokhagymát, hozzáadjuk a többi fűszert, jól összekeverjük, aztán felöntjük a paradicsomlével és 1 dl vízzel, majd fedő alatt (gyakran megkeverve) mérsékelt tűzön kb. negyed óráig főzzük. Ezután hozzáadjuk a paprika- és paradicsomkockákat, a babot és a kukoricát is, és az egészet fedő alatt még 10 percig főzzük.
A kinyújtott pizzatésztát megkenjük a csilivel, megszórjuk reszelt sajttal, és addig sütjük a sütőben, amíg a sajt jól ráolvad, és kicsit pirulni kezd.