SZALÁMIS PIZZA
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, fél kocka (2-3 dkg) élesztő, 10 dkg vaj, 2 dl tej, egy kiskanál cukor, két mokkáskanál só.
A feltéthez: pizzamártás, 10 dkg szalámi,10 dkg sajt.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben egy kanál liszttel és a cukorral elkeverjük. Megvárjuk, amíg jól felhabosodik. Utána beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a puha vajat és a sót, valamint annyi langyos vizet, hogy a tészta összeálljon, jól összegyúrjuk, aztán lefedve minimum fél órát kelesztjük (legalább kétszeresére kell nőnie).
A mártáshoz a paradicsomot egy meghámozott, lereszelt fokhagymagerezddel, cukorral, sóval és bazsalikommal, kakukkfűvel (vagy kész olasz fűszerkeverékkel) ízesítve jól összefőzzük.
Amikor megkelt, a tésztát 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk. Tepsibe terítjük, megkenjük pizzamártással. A mártásra reszelt sajtot szórunk. Erre jönnek a szalámikarikák. Ha van friss bazsalikom a háznál, szórjuk meg vele a pizza tetejét.
A pizzát ezután előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.