Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


1 TÉSZTÁBÓL 4 SÓS KEKSZ

2020.02.01

p1860113-dd.jpg

 

Hozzávalók (kb. 100 db kekszhez):
1 kg liszt
4 dl víz

4 dl olaj
2 teáskanál só

1 kávéskanál cukor
2 evőkanál szezámmag,

2 evőkanál napraforgómag,
2 evőkanál tökmag,
2 evőkanál reszelt sajt


Elkészítés:
Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval és a cukorral, majd négy egyenlő részre osztjuk.
Az egyik részhez hozzákeverjük a szezámmagot, a másikhoz a napraforgó-, a harmadikhoz a tökmagot, a negyediket simán hagyjuk.
Legalább 1 literes fazékban felforralunk 1 dl vizet és 1 dl olajat. Amikor forr, levesszük a tűzről, és egyben, hirtelen hozzáöntjük a szezámmagos lisztet, majd gyors mozdulatokkal egy fakanállal tésztává keverjük. Amikor összeáll egy gombóccá, egy tálkában félretesszük.
Ugyanezt megismételjük a többi lisztkeverékkel is. (Természetesen használhatjuk ugyanazt a fazekat az olajos víz forralásához.)
A tésztadarabokat 15-20 perc pihentetés után fél cm vastagra nyújtjuk, és különböző formákat szúrunk ki belőlük. A sima kekszek tetejére sajtot szórunk.
A süteményeket 200 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük. Akkor vannak készen, ha az szélük kicsit színesedni kezd.
Kihűtve tálaljuk. Lezárt dobozban sokáig eláll.