Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

EMBERMESÉK


10 PERCES POGÁCSA

2021.05.31

Ha gyakran fogadsz vendégeket vagy csak szeretnél pár perc alatt valamilyen aprósüteményt varázsolni egy teához vagy bármi máshoz, mindig tarts otthon leveles tésztát. Lehetőleg ne fagyasztottat, hanem az egyszerű hűtőset, ami ki van nyújtva, rögtön felhasználható. A következő pogácsát elkészíteni gyorsabb, mint a receptet leírni.

 

Hozzávalók:
1 csomag konyhakész leveles tészta (elárulok egy titkot: hosszú kísérletezés után megtaláltam az ideális leveles tésztát, ami nem csak nagyon finom, de csupa normális alapanyagból készül, a lelkemet simogatóan még csak nem is margarinnal, hanem vajjal, igaz nem a legolcsóbb, de megéri, ő a Spar prémium vajas leveles tésztája),
tetszés szerinti sajt (jó hozzá többféle, akár már száraz sajtmaradék is),
1 tojás,
1 kis kávéskanál só,
szezámmag (kihagyható).

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Ez az a ritka sütnivaló, aminek jót tesz a légkeverés. 
Az egész tojást villával elhabarjuk, belekeverjük a sót.
A tésztát csak a legutolsó pillanatban vesszük ki a hűtőből. Óvatosan széttekerjük. Nagyon vékonyan megkenjük tojással, majd egyenletesen megszórjuk reszelt sajttal. Ezután az egészet félbehajtjuk: a tészta egyik felét gyors mozdulattal ráborítjuk a másik felére úgy, hogy minél pontosabban fedjék egymást. Megint nagyon vékony tojáskenés, megint reszelt sajt, aztán még egy félbehajtás.
Így az eleve sok rétegű tésztából még négy réteget képeztünk.
A tetejét is megkenjük tojással, majd megszórjuk szezámmaggal. Vagy napraforgómaggal, reszelt sajttal, illetve bármivel, ami szerintünk jól illik hozzá. De az sem baj, ha semmivel.
A tésztát általában 12 nagyjából négyzetre szoktam vágni. De gyerekeknek vagy apró falatkáknak vághatjuk 48 részre is, hogy apró falatkákat kapjunk. Illetve, ha úgy szimpatikusabb, rövidebb-hosszabb rudacskákra.
Sütőpapírral bélelt tepsin a sütőbe tesszük, és nem hagyjuk magára, mert (főleg légkeverésen) 8-10 perc alatt megsül.

Villámgyors, mutatós és nagyon finom. Frissen, melegen a legjobb.
Ha nem csak önmagadnak készíted, jobb több adagot sütni egyszerre.

 

p1860867-aa.jpg