BÉKEBELI VAJASKIFLI
Köszönöm szépen az ötletet Ancsának!
Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.
A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.
Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.
A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással és esetleg megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, aztán 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.
Jó étvágyat hozzá!
Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...) is formázhatunk ugyanebből a tésztából:
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
kijéklpőákmjhujzilkjugiflé8guijuidghlit87dhzéupzd8jhő8p9juzh9hioőjkhz
békebeli kifli
(beus, 2011.02.22 16:09)Isteni lett! Nem vagyok egy konyhatündér, de most nagy sikert arattam :), hála a csodás receptednek. Köszi!
Zsemle
(Tünde, 2010.11.08 10:33)
Igen, látom hogy nagyon szép:)
Szóval akkor minden mozzanato ugyanúgy csinálsz mint a kiflinél?
Zsemle
(Szamóca, 2010.11.08 09:46)
Szia Tünde!
Igen, szoktam zsemlét is csinálni ugyanennek a receptnek az alapján. De ez a zsemle nem olyan, mint a bolti, annál puhább, foszlósabb, ízesebb. (Láthatod a képeken is, hogy nem az a belül üres, kívül kőkemény lufi, mint a bolti zsemlék.)
Zsemle
(Tünde, 2010.11.08 07:45)
Szia!
Még régebben írtad, hogy ebből a receptből szoktál zsemlét csinálni, én is szeretném kipróbálni. Ugyanezekből a hozzávalókból?
A kelesztési időt sem változtatod és sütés előtt forró vízbe teszed őket? Tojással is meg kell kenni?
Előre is köszönöm a segítséged!
Kata
(FoldiKata, 2010.08.28 17:42)
péksütemények
Fantasztikusan szépek, gusztusosak. Gratulálok.
Nem is merek hozzákezdeni. Tuti, hogy még hasonlóak sem lesznek.
kifli
(csillamama, 2010.08.12 19:29)
gartulálok a recepthez megcsináltam minden ugy ahogy irva vagyon, de volt egy bökkenő nekem villanysütőm van és abban sütöttem 200 fokon és nem értem miért lett kemény a kifli boritása, belül isteni klasz lett,
azt már olvastam miért lett kicsi legközelebb korrigálok rajta
válaszokat elöre is köszönve
Élesztő
(Szamóca, 2010.07.09 12:47)
Szia Zsuzsa!
Köszönöm szépen!
Itt találsz egy részletes táblázatot a porélesztők átszámításához:
http://www.recept-oldal.hu/cikkek/konyhai-fortelyok_-praktikak/porelesztok-atszamitasa-frissre
Remélem, segít!
vajas sajtos szezammagos kiflik
(Zsuzsa, 2010.07.09 12:41)Szia! Csodalatosak a receptjeid, orulok hogy ratalaltam az oldaladra. Szivesen megsutnem ezeket a gyonyoru kifliket, de az a gondom, hogy itt (Franciaorszagban)csak porélesztot talalok 125gr-os dobozos kiszerelesben. Hogy adagoljam ? Tudnal segiteni ? Elore is koszonom. :)
Zsófi
(szezámos- sajtos kifli, 2010.06.17 16:49)Megcsináltam, isteni lett! Se- perc alatt elfogyott. Köszi a receptet! :D
Kifli
(Tina, 2010.05.04 09:56)
Szia! Holnap én is kipróbálom, kb. hány darab lesz belőle?
Köszi
KIFLI
(TIMI, 2010.02.08 12:16)MEGSÜTÖTTEM ÉS NAGYON FINOM LETT ÉS PUHA,MOST KIPRÓBÁLOM A TÖBBI RECEPTET IS REMÉLEM AZOK IS SIKERÜLNEK.
Kifli
(Szamóca, 2010.02.05 16:30)
Szia Zsó!
Egyszerűen csak csinálj kevesebb, de nagyobb kiflit a tésztából, ha nagyobbakat szeretnél!
méret
(zsó, 2010.02.03 12:18)Sziasztok! Nekem is kicsik lettek a kiflik, lehet tovább kell az élesztőt futtani a tejben?
kifli
(Szilvi, 2010.02.02 15:21)Sziasztok!Most már tényleg megcsinálom a kiflit,és majd megírom,hogy nekem hogy sikerült.
kifli
(Évi, 2010.02.02 07:14)Látom a kiflik nagysága a téma,nekem akkorák lettek mint a bolti kifli, de dagibbak. Imádom ezt a receptet, nagyon hálás vagyok a tanácsért is hogy meg lehet fagyasztani a kész kiflit, hétvégén sütök, fagyasztom és egész héten van friss kiflink. Imádom!
Szilvinek
(Szamóca, 2010.02.01 11:12)
Szia Szilvi!
A többségünknek nem lettek picik a kiflik, de ha attól félsz, hogy a tieid kicsik lesznek, úgy kevesebb részre oszd a nyers tésztát!
kifli
(Szilvi, 2010.01.31 16:10)Hááát,én is megpróbálkozom ezzel a recepttel.Bár olvastam,hogy kicsik lesznek,és én igazán nagyobbakat szeretnék,de nem baj.
Juditnak
(Szamóca, 2010.01.21 12:32)
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Máskor kicsit több folyadékot gyúrj a tésztába.
zjhjk
(edftfzhf, 2011.03.06 17:11)