BÉKEBELI VAJASKIFLI
Köszönöm szépen az ötletet Ancsának!
Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 2 kiskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 2 kockacukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.
A kiflik tetejére: egy tojás egy kiskanál sóval villával felverve.
Elkészítés:
A langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután a cipókat egyenként kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat átlósan nyolc háromszögforma körcikkre vágjuk. A körcikkeket a kör közén levő csúcsuk felé szorosan feltekerjük, és kiflit formálunk belőlük.
A kifliket ezután még fél órát kelesztjük.
Közben egy nagy (legalább 4 literes) fazékban egy csipet sóval és egy kiskanál cukorral vizet forralunk (éppen csak forrjon). A sütőt pedig előmelegítjük, és előkészítünk két sütőpapírral bélelt nagy tepsit.
Amint a víz forrni kezd, szűrőlapáttal egyenként belerakjuk a kifliket, óvatosan lenyomjuk a víz alá, és a víz alatt tartjuk őket, amíg tízig számolunk. Ezután kivesszük a kifliket, és a tepsibe rakjuk. Ezt a műveletet minden kiflivel megismételjük.
A kiflik tetejét ezután megkenjük a felvert tojással és esetleg megszórjuk reszelt sajttal, szezámmaggal, aztán 200 fokon szép aranybarnára sütjük őket.
Jó étvágyat hozzá!
Természetesen más formákat (cipókat, kalácsokat, zsemléket...) is formázhatunk ugyanebből a tésztából:
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Köszönöm szépen a recepteket, nagyon guszták és ennivalók, sajnos éhes lettem a látványuktól!!
Válasz Juditnak
(Szamóca, 2009.09.28 21:25)
Szia!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült! Ez egy világbajnok kifli. Csak hamar fogy.
Én hatalmas mennyiséget sütök mindig, és lefagyasztom.
Kiflike
(Judit, 2009.09.28 20:36)Naaaa,a kiflike elfogyott.A szomszédoknak,anyósomnak,férjemnek is nagyon ízlett.:)
Kiflike
(Judit, 2009.09.28 17:30)
Szia!
A tészta kel,nemsokára kiflivé alakul :)
Miért kell "előfőzni"?Lehet buta a kérdés de még ilyet nem csináltam pedig gyakorló háziasszony vagyok.
Sütőpapír
(Szamóca, 2009.09.20 19:33)
Igen, van Alufix sütőpapír. Így néz ki:
http://i.fotexnet.hu/fes/pictures/9/29/product/1/big-product_picture_8461.jpg
igy kisbetüvel
(szamoca vagyok, 2009.09.20 15:17)
Sütőpapir:
Van olyan,hogy alufix sütőpapir?Nem alufolia,ugye?
Sütőpapír
(Szamóca, 2009.09.10 20:21)Egyszer én is vettem olyan sütőpapírt, amihez minden odaragadt. Le kellett vágni róla a süteményt. :(((
kiflik
(Juli, 2009.09.10 19:38)
Szia! Képzeld, nekem is odaragadt az első kör kifli, mert sütőpapírra tettem. Le kellett vágni a talpukat :-(
Másodjára már inkább kivajaztam egy tepsit, így tökéletes volt! :-)
Ez a világ legfinomabb kiflije!!!
Sütőpapír
(Szamóca, 2009.08.31 16:57)
Ó, nagyon sajnálom. :(((
Nekem soha nem ragad rá a sütőpapírra. Persze valószínűleg függ a sütőpapír márkájától/minőségétől is. Én hosszú évek óta mindig Alufix sütőpapírt használok. Nekem nagyon bevált.
sütőpapír
(Nagyné, 2009.08.31 16:41)
Szia!
Képzeld a sütőpapírra ragadtak a kiflik. Levakarhatatlanul. Mit tegyek legközelebb? Te megvajazod a sütőpapírt is?
TELJES KIŐRLÉSŰ VÁLTOZAT
(Szamóca, 2009.07.23 10:22)
Megcsináltam 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből is. Itt találod a receptet és képet:
https://szamoca.eoldal.hu/cikkek/sos-sutemenyek_-peksutemenyek/sokmagos-teljes-kiorlesu-stangli
Az, hogy milyen aránnyal érdemes kipróbálni, attól függ, ti mennyire szeretitek a teljes kiőrlésű lisztes dolgokat. Ha nem kimondottan rajong érte a család, akkor egyharmad teljes kiőrlésű, kétharmad fehér lisztet ajánlok. Azt a fehérkenyér-pártiak is szeretni szokták.
Teljes kiörlésű változat
(Ildi, 2009.07.23 09:33)
Szia Szamóca!
Írtad, hogy létetik teljes kiörlésű változat is, mennyi lisztet és mennyi amarántot használjak? A többi gondolom ugyanaz.
Köszi
Válasz Jucusnak
(Szamóca, 2009.07.16 15:36)
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett. :)
Próbáld ki egyszer a rongyos kiflit is, az is csudafinom.
Kiflik
(Jucus, 2009.07.16 15:26)A hétvégén sor került a kiflikre is. Én sajtosra csináltam mindet, mert azt szeretjük leginkább. Sajnos a lefagyasztást nem tudtam kipróbálni, mert elfogyott mind. Nagyon finom! Köszönöm a receptet.
Tepsi
(Szamóca, 2009.07.09 14:09)
Szia!
Úgy emlékszem, a két tepsit csak azért írtam, mert egybe nem fér bele az összes.
Egyébként légkeveréses sütőben elvileg lehet egyszerre sütni. (De én abban sem szoktam egyszerre.)
Kiflik
(Jucus, 2009.07.09 12:53)
Ezt is ki szeretném a hétvégén próbálni, a hamburgered után. Egy kérdésem lenne hozzá. Írod a receptben, hogy 2 nagy tepsit készítsünk elő, egyszerre sütöd ki a két tepsivel? Ha igen, megsül a felső tepsiben a kiflik alja? Én eddig egyszer próbáltam pogácsákat kisütni két tepsivel egyszerre és sajnos a felső pogiknak nyers maradt az alja.
Liszt-kérdés
(Szamóca, 2009.06.22 10:00)Nóra, teljesen igazad van: a sima fehérliszt is tökéletesen megfelelő ehhez a kiflihez és a többi péksüteményemhez is. A legtöbb receptnél nem is írom oda, hogy én tönkölylisztet használok, mert a recept szempontjából nagyon sokszor nincs jelentősége. Ezért nyitottam egy külön oldalt a tönkölylisztnek, hogy ott mondjam el, miért jó, miért hasznos ez a fajta búza. Aztán akit érdekel az ilyesmi, eldöntheti, hogy kipróbálja-e.
Kifli
(Nóra, 2009.06.22 00:00)
csak azért írom , hogy legyen bátorsága mindenkinek az elkészítéséhez!
Én a legolcsóbb tescós lisztből is istenieket csináltam.
Az olcsóbb változat is kiváló!
Tönkölyliszt
(Szamóca, 2009.06.10 20:56)
Igen, fehér tönkölyliszt.
Én is használok teljes kiőrlésűt is, de fehéret is és tönköly réteslisztet is.
Ennek a forrázós kiflinek megvan a teljes kiőrlésű változata is. Persze az nem ilyen lazára kel meg.
Viszont van egy "varázsszer", ami egyrészt nagyon egészséges, másrészt lazává, sokáig puhává teszi a teljes kiőrlésű lisztből készülő péksüteményeket: a puffasztott amaránt.
tönkölyliszt
(Zsuzsa, 2009.06.10 20:45)
Szia!
Olvasom a másik bejegyzésedben, hogy csak tönkölylisztet használsz évek óta. Ezek szerint ezek is ilyen lisztből készültek? Akkor ez a fehérliszt változat? Nagyon szépségesek. Én is tönkölylisztezek, de nekem még semmi sem lett ilyen szép, bár tény, hogy általában teljeskiőrlésűt is teszek bele.
Ja, és izgat ez a forró vízbe mártás. Eddig még csak bagel receptben olvastam erről a dologról, de a múlt héten megcsináltam a fahéjas karikát az oldaladról, azt is mártani kellett. Nem lehet, hogy a héj ropogósságát hivatott biztosítani? Nekem legalábbis úgy tűnt, hogy ropogósabb volt, mint a hasonló kelttészták. Mondjuk, azt is harmadrészt teljeskiőrlésű lisztből csináltam, és hát messze nem lett olyan szép, nem is kelt meg annyira, mint a Tiéd. :-(
Mindenesetre ezek a kiflik gyönyörűek!
A sütikről
(Kati, 2009.10.02 21:59)