Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


BAGETT

2008.01.29

Hozzávalók :
1 kiló sima liszt (vagy 40 dkg teljes kiőrlésű liszt + 60 dkg fehér liszt), 3 kiskanál só, 1 kocka (5 dkg) élesztő,  2 kockacukor, 5 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj, 2-3 evőkanál áttört főttkrumpli (vagy ugyanennyi burgonyapehely langyos vízzel pürévé keverve).

  

Kép

  

Elkészítés:
2 dl langyos tejben a két kockacukorral felfuttatjuk az élesztőt (megvárjuk, amíg az élesztős tej tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, belerakjuk a főttkrumplit vagy krumplipelyhet, aztán fokozatosan hozzáadva a maradék tejet, az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. (Nem biztos, hogy mind az öt deci tejre szükség van. A lisztek folyadékfelvevő képessége erősen különbözik. Ha viszont nem elég az 5 dl tej, kis langyos vizet adhatunk még a tésztához.)
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, nyolc egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból kb. 3-4 mm vastag körlapot nyújtunk. A körlapokat felsodorjuk úgy, hogy hosszú rudakat kapjunk belőlük.
A tésztarudakat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, késsel bevagdossuk. Esetleg megszórjuk szezámmaggal vagy reszelt sajttal.
Aztán előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

Kép



 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bagett

(Csili, 2011.01.03 19:15)

Szia!
Először is,békés,boldog és szerencsés újesztendőt kívánok.
Kipróbáltam a bagettet,igaz először csak fél adaggal.De már bánom,mert így állhatok neki mégegyszer.Nem a te recepted az első,amit kipróbáltam,de bizton állíthatom,hogy ez eddíg a legjobb.Pedíg már kezdtem feladni,hogy nem találok ehetőt,de tévedtem.Köszönöm!!!!!

bagett

(Nóra, 2010.11.03 18:36)

Szervusz Szamóca!
Sokadikként a bagettedet is elkészítettem, mondván...munkaszüneti nap, ha elfogy a kenyért nem csinálok ismét azt.
Bagett mellett döntöttem.
Rosszul!!
Percekig léteztek csak a gyönyörű, guszta bagettjeim.:-))))
Köszönet érte!

Bagett

(Szamóca , 2010.08.17 09:33)

Nagyon örülök, hogy ízlett. :)

bagett

(Eszti, 2010.08.17 09:20)

Szombat este sütöttem meg, vasárnap ezt reggeliztük:)nagyon-nagyon finom lett:) köszi a receptet! +ezek után sorban próbálkozom a többi péksüti recepteddel is!

Csilis csatni

(Szamóca, 2010.02.28 08:30)

Kedves Marika, nagyon szépen köszönöm a receptet! Beírtam az olvasók receptoldalára.

csili csatni

(Marika anszi, 2010.02.27 16:43)

eloszor a kaliforniai paprikat(pirosat)kb1kg-ot. megsutok ha kihult a hejat leszedem amenyire tudom.. lang felet vagy sutobe... Aztan lila hagymat uvegesre sutok es a felkozkazot sult paprikat hozzaadom majd sot,borsot,csilit hogy kelloen pikans legyen majd 10dkg cukrot, baberlevelet,rozmaringot,balzsam ecetet egesz fahejat-lehet oroltet is ezeket kb20percig sutom majdnem olyanak kell lenie mintha megegne es surunek... SAJTKREM: 12-20dkg csedar vagykremfres (lehet mas sajt is)2 tojassar..reszelt sajt10dkg.bors,so,orolt mustarmag..piritos kenyere ra teszuk a csatnit erre a sajtot kb3-5percig grilezuk mikroba vagy sutobe..meg csepegtethetunk a tetejere worcsester martast menyiseget nem irok mert izles szerint tehetunk bele tobbet,kevesebet.. JO ETVAGYAT

Marikának

(Szamóca, 2010.02.26 11:27)

Kedves Marika, köszönöm a kedves szavaidat!
Leírnád ennek a csilis csatninak a receptjét?

bagett

(Marika anszi, 2010.02.26 11:21)

Sokat keresgeltem ilyen recepteket mert rolam koztudot sutes,fozesi manias vagyok.. Tortilla,nachos, pita.... mindent ki probaltam no meg bagett. koszonom es jo sutest mindenkinek.Ja es probaljatok ki ti is amiket irtam nalunk azota kulonlegesegek mennek...Ha valaki szereti csinalja meg a Jaie Oliver chilis csatniat.. Fenseges..Szep napot

Bagett

(Szamóca, 2010.02.22 12:21)

Szia Timi!
Nagyon örülök, hogy jól sikerült.
A tojással lekenés tényleg remek ötlet. Szép fényes barna lesz tőle a bagett.
Köszönöm ezt a remek tippet!

BAGETT

(TIMI, 2010.02.22 10:28)

ÉPP MOST SÜLT MEG CSODÁLATOS LETT SZÉP NAGYOKK ÉS FINOM,PUHA.CSAK ERRŐL AZ OLDALRÓL SÜTÖK NAGYON JÓ!SORBA PRÓBÁLOM A TÖBBI RECEPTET IS.ÉN A TETEJÉT TOJÁSSAL MEGKENTEM ÍGY SZÉP SZÍNE LETT.

Orsinak

(Szamóca, 2009.10.28 12:11)

Én nem szoktam bevizezni, de biztosan nem árt meg neki. Főképp, hogy neked ilyen nagyon szárító a sütőd.
A te helyedben sütés előtt betennék egy pici tűzálló edényben forró vizet a sütő aljába, hogy sütés közben párologjon a víz. Így biztosan nem száradnának ki a péksütemények.

Bagettről

(Orsi, 2009.10.28 11:31)

Szia!
Köszönöm a gyors választ! Megpróbálom. Sütés előtt nem kell bevizezni a bagettet?

Orsinak

(Szamóca, 2009.10.28 07:46)

Szia!
Én még nem találkoztam ilyen problémával.
De azt szokták tanácsolni, hogy amikor kiveszed a kenyérféléket a sütőből, azonnal, forrón spricceld meg őket egy kis vízzel, akkor puhább lesz a héjuk.

Bagett

(Orsi, 2009.10.28 06:44)


Kedves Szamóca! Rendkívül tetszik az oldalad, nem győzök benne gyönyörködni! Gratulálok!
A kis kifliket és a bagettet már kipróbáltam. A kérdésem: szerinted mire kellene odafigyelnem, hogy a héjuk ne legyen olyan kemény? talán túl sokáig sütüttem?
Köszönöm a válaszod!
Orsi

Bagett

(Szamóca, 2009.10.03 14:12)

Szia Lilla!
Nagyon örülök, hogy nektek is ízlett, és sikered volt vele!

Bagett

(Lilla, 2009.10.03 13:46)

Ma ezt reggeliztük. Nagyon jól sikerült. Kicsit féltem tőle, mert párszor már befürödtem péksütivel. De ez olyan lett, ahogy leírtad. Szuper recept!

Válasz Boginak

(Szamóca, 2009.07.27 15:47)

Szia Bogi!
Nagyon széppé tetted a napomat azzal, amit írtál. Köszönöm! :)

Juhé!

(Bogi, 2009.07.27 13:51)

Már rég meg akartam sütni az egyik péksüteményt erről az oldalról, és most úgy hozta a sors, hogy minden kenyerünk megpenészedett, így hát hozzáláttam ehhez a bagetthez... és egyszerűen über!!! A székelyföldi házicipó óta nem ettem ilyen finom péksüteményt! Nagyon köszönöm a receptet és a vele járó ízélményt, és a bátorságot is, amit a siker adott! Ezentúl kevesebbszer fogok kenyeret venni a boltban, az biztos!

Szia! :)))

(Szamóca, 2009.03.20 10:25)

Remélem, nagyon jól fog sikerülni!
Ha szeret főzőcskézni az unokád, csináljatok egyszer süniket! Azt minden gyerek nagyon élvezi. Remek játék.

próba

(Anna/hegan, 2009.03.20 10:18)

Szia Elfi! Ma kirpóbálom a bagettet. Minden pénteken én megyek az umokámért a suliba, aztán délutánonként főzünk valami finomat. :) Persze, csak akkor ha éppen nincs Hanna Montana a tévében. :)))) Mert, ha igen, akkor én egyedül főzök. Imádja a virslis dolgokat.