BRIÓS
Hozzávalók :
Fél kiló liszt, 1 mokkáskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 3 evőkanál cukor, 2 dl langyos tej, 10 dkg olvasztott vaj.
A briósok megkenéséhez: egy villával kicsit felvert tojás.
Díszítésnek: egész mák, szórócukor vagy nagyobb szemű kristálycukor.
Elkészítés:
A langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, a cukrot, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, 12 egyforma nagyságú részre osztjuk. A cipókból hosszú rudakat sodrunk, és briós formára meghajlítjuk vagy megfonjuk őket, aztán letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután megkenjük őket a tojással, megszórjuk cukorral vagy darált mákkal, és 200-220 fokosra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Timi!
Ez itt, a képen sem briósforma. De nekem tetszik.
És teljesen igazad van: a lényeg az íz. :)
briós
(Timi, 2010.02.09 11:02)
SZIA
MEGSÜTÖTTEM ÉS NAGYON SZÉPEK LETTEK,IGAZ NEM TELJESEN BRIÓS FORMA SIKERÜLT DE SZERINTEM AZ ÍZE A LÉNYEG ÉS NAGYON FINOM.
brios formázása
(marcsi, 2010.01.15 19:20)én a cipókat hengereké formálom ,majd mint csomót akarnák késziteni átbújtatom a tésztát.
briós
(Csilla, 2009.12.07 06:43)Imádom az oldalt, már csak innen sütök, csak az bánt hogy nincs időm megsütni az összes sütit. Tegnap ilyen briós került a vasárnapi reggeliző asztalra amit általam főzött lekvárokkal ettünk. El se tudom mondani milyen finom volt. Köszönöm a receptet!
köszönet
(V-né Tímea, 2009.10.15 07:40)Nekem eddig nem sikerültek a kelt tészták receptjei, de ez nagyon jó lett, köszönöm szépen.
Briós
(Szamóca, 2009.06.03 11:26)Legközelebb lefényképezem, bár nem tudom, hogy jól látható lesz-e a formázás menete a képeken. De ígérem, hogy meg fogom próbálni.
briós
(katerina, 2009.06.02 21:12)
nagyon jó lenne ha leírnád pontosan vagy lefényképeznéd hogy hogyan formázod meg a brióst mert nekem nem sikerült ilyen szépre de nagyon finom lett
köszi a receptet
Briós
(Szamóca, 2010.02.09 11:07)