CSAPATI - ÉLESZTŐ NÉLKÜLI INDIAI KENYÉRLEPÉNY
Hozzávalók (kb. 40 darab lepénykenyérhez):
1 kg liszt (Indiában teljes kiőrlésű lisztből készítik, én 60 dkg fehér és 40 dkg teljes kiőrlésű liszt keverékét használom hozzá, de készíthető csak finomlisztből is),
2 dl natúr joghurt,
langyos víz,
2 kávéskanál só.
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a sót, a joghurtot és 2 dl langyos vizet. Egy nagy bögre langyos vizet a kezünk ügyébe készítünk. Ezután elkezdjük egybegyúrni a tésztát. Közben apránként hozzáadunk még annyi vizet, hogy jó puha, rugalmas, de nem folyós tésztát kapjunk.
A tésztát legalább tíz percig gyúrjuk, dagasztjuk, aztán befedjük egy nedves konyharuhával és egy órát szobahőmérsékleten állni hagyjuk.
Ezután a tésztát kb. 40 egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabkákat gombóccá gömbölyítjük, és letakarjuk.
Egy kis gombócot előveszünk, lisztes kézzel a két tenyerünk között kicsit kilapítgatjuk, aztán nyújtófával késfok vékonyságú körlappá nyújtjuk.
Egy öntöttvas vagy teflon serpenyőt szárazon felforrósítunk.
A tésztalepényt a forró serpenyőbe rakjuk, és mindkét oldalán megsütjük. Jó esetben a sülő tészta fölpúposodik és apró barna foltok jelennek meg rajta.
Amíg az egyik lepény sül, kinyújtjuk a következőt.
Akinek gáztűzhelye van, és "igazi" csapatit akar készíteni, egy gázlángot gyújtson meg azon kívül is, amin a serpenyő van. A hólyagosodó csapatit fogja meg egy fém süteményfogóval, és tartsa a nyílt láng fölé, amíg fölfúvódik, mint egy lufi.
A kész lepénykéket egy tálon halmozzuk egymásra. A halmozás közben meg lehet kenni őket egy kis olvasztott vajjal.
A kész csapati vászonkendőbe csomagolva napokig eláll.
A csapatit Indiában szinte minden étkezéshez fogyasztják.
Én leginkább saláták, mártogatósok mellé készítem.