Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


DIÓS ROZSKENYÉR

2012.10.17

p1270102-dd.jpg

 

Hozzávalók:

Az első tésztához:

1 dl langyos víz,

1 kávéskanál cukor,

2 dkg friss élesztő,

10 dkg sima búzaliszt.


A második tésztához:

40 dkg sima búzaliszt,

40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,

4-5 dl langyos víz,

3 evőkanál étolaj,

2 kávéskanál só,

5 dkg élesztő,

egy nagy marék dióbél.

Elkészítése:

Az első tésztához a langyos vízbe beleszórjuk cukrot, az összemorzsolt élesztőt és a lisztet. Galuskasűrűségű tésztává keverjük, a tetejét alaposan megszórjuk liszttel és minimum fél óráig langyos helyen állni hagyjuk.

Ezután ezt a tésztát és a második tészta hozzávalóit (pl. dagasztógéppel) alaposan összegyúrjuk. (A vizet óvatosan, apránként adjuk hozzá, nehogy túlvizezzük! Puha, ragacsos, de véletlenül sem folyékony tésztát kell kapnunk. A rozsliszt a búzalisztnél sokkal ragacsosabb.)

Az összegyúrt tésztát meghintjük liszttel és egy órát letakarva kelesztjük.
Amikor duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, tenyerünkkel kicsit kinyomkodjuk belőle a levegőt, rászórjuk a nagyobb darabokra tördelt diót, ráhajtogatjuk a tésztát, aztán két hosszú rudat formázunk belőle, tepsibe rakjuk, és még fél órát kelesztjük. 

A kelesztés után éles késsel bevágjuk a tetejét, majd 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (A sütési idő 45-50 perc. Akkor jó a kenyér, ha az alját megkocogtatva, kopog.)

A megsült kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.