DIÓS ROZSKENYÉR
Hozzávalók:
Az első tésztához:
1 dl langyos víz,
1 kávéskanál cukor,
2 dkg friss élesztő,
10 dkg sima búzaliszt.
A második tésztához:
40 dkg sima búzaliszt,
40 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt,
4-5 dl langyos víz,
3 evőkanál étolaj,
2 kávéskanál só,
5 dkg élesztő,
egy nagy marék dióbél.
Elkészítése:
Az első tésztához a langyos vízbe beleszórjuk cukrot, az összemorzsolt élesztőt és a lisztet. Galuskasűrűségű tésztává keverjük, a tetejét alaposan megszórjuk liszttel és minimum fél óráig langyos helyen állni hagyjuk.
Ezután ezt a tésztát és a második tészta hozzávalóit (pl. dagasztógéppel) alaposan összegyúrjuk. (A vizet óvatosan, apránként adjuk hozzá, nehogy túlvizezzük! Puha, ragacsos, de véletlenül sem folyékony tésztát kell kapnunk. A rozsliszt a búzalisztnél sokkal ragacsosabb.)
Az összegyúrt tésztát meghintjük liszttel és egy órát letakarva kelesztjük.
Amikor duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, tenyerünkkel kicsit kinyomkodjuk belőle a levegőt, rászórjuk a nagyobb darabokra tördelt diót, ráhajtogatjuk a tésztát, aztán két hosszú rudat formázunk belőle, tepsibe rakjuk, és még fél órát kelesztjük.
A kelesztés után éles késsel bevágjuk a tetejét, majd 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (A sütési idő 45-50 perc. Akkor jó a kenyér, ha az alját megkocogtatva, kopog.)
A megsült kenyeret rácson hagyjuk kihűlni.