FÉLBARNA KENYÉR
Hozzávalók: fél kg fehér (tönköly)liszt, fél kg teljes kiőrlésű (tönköly)liszt, 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kiskanál só, fél liter langyos víz, 1 kiskanál cukor.
Elkészítés:
Egy tálkába öntjük a langyos vizet, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és a cukrot, aztán belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején halványbarna hab képződjön).
A többi lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót és beleöntjük a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, langyos vizet adunk még hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta.
Addig gyúrjuk a tésztát, amíg az edény falától el nem válik. Aztán letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg duplájára nem nő.
A megkelt tésztából belisztezett kézzel két egyforma nagyságú cipót formázunk, a cipók tetejét éles késsel bevágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket, és 220 fokos sütőben barnára sütjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Szamóca! az a problémám, hogy szerintem nagyon lapos lett a kenyerem sütés után, nem jött fel annyira, pedig előtte szépen megkelt. Lehet, hogy nagyon kemény volt a tészta? Gázsütőben sütöttem, ami csak alulról süt, nem tettem se vizet semmit alá, csak úgy simán készítettem. Kicsit sűrű lett, bár laktató, az biztos, de ilyennek kell lennie? A te kenyered sokkal szebb-levegősebb-így fénykép alapján. Előre is köszi a választ!
Re: kissé lapos lett
(Szamóca, 2012.01.14 14:11)
Szia Ági!
Sajnos nem értek a gázsütőhöz. Egyszer használtam pár hétig, de nekem semmi sem sikerült benne. :(
Kenyér
(Szamóca, 2010.05.14 19:08)Szoktam langyos tejben is felfuttatni az élesztőt, de vízben is jó.
Hozzávalók
(Farkasné, 2010.05.14 17:11)
"a tej tetején halványbarna hab képződjön"
Szió az lenne a kérdésem,hogy tej is kell bele?
Kenyér
(Szamóca, 2010.04.19 09:50)Látod, pont ilyen kenyérre kéne áttérned. (bólogatós fejecske)
A kenyér héja
(Szamóca, 2009.07.13 10:31)
Szia!
Én semmi "varázslatot" nem csinálok a kenyérrel sülés közben. De tudom, hogy van, aki sütőzacskóban süti, van aki lezárható jénai tálban, van aki kis tál vizet rak a sütő aljába, hogy sülés közben párologjon.
Ki lehet próbálni mindet. De én a minél egyszerűbb dolgokat szeretem.
kenyér héja
(mariasbanana, 2009.07.12 19:35)èn nem okoskodom, csak megkérdezem hogy hogy lesz vastag héja a kenyérnek? Nem kened meg semmivel? nem raksz vizet a sutöbe párologni? Hát hogy van ez? én nem tudok magyar kenyeret sutni azért kérdezem Köszi
kissé lapos lett
(Ági, 2012.01.14 09:54)