FOCACCIA
Hozzávalók:
50 dkg liszt, fél kocka (2-3 dkg) friss élesztő, 3-4 dl langyos víz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 kávéskanál cukor, só, friss fűszernövény (kihagyható).
Elkészítés:
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. Egy evőkanálnyit átteszünk belőle egy bögrébe, rászórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk másfél deci langyos vizet, és megvárjuk, amíg a víz tetején vastag, halványbarna hab képződik (fölfuttatjuk az élesztőt.)
A fölfuttatott élesztőt a nagy tál lisztbe öntjük, egy kávéskanál sót és két evőkanál olívaolajat adunk a liszthez, és fokozatosan, apránként beleöntve a többi langyos vizet puha, sima, rugalmas tésztát gyúrunk. (Nem kell mind a 4 dl vizet fölhasználni, ha a tészta kevesebbtől is puha, rugalmas lesz. A lisztek folyadékfelvevő képessége nagyon különböző. A tésztát letakarva egy órát pihentetjük.
A pihentetés után tetszőleges méretű körlapokat formázunk belőle, tenyérrel ellapogatjuk őket (kb. fél centi vastagok legyenek), és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük. (Én a sütés végén néhány percre rá szoktam kapcsolni a grillt is, hogy kívül kissé ropogós legyen a belül puha kenyérlángos.
Még forrón meglocsolhatjuk vagy átkenhetjük olívaolajjal és megszórhatjuk durva szemű sóval. A kenésre használt olajba keverhetünk ízlésünknek megfelelő fűszernövényeket is, pl. rozmaringot, kakukkfüvet, oregánót., reszelt fokhagymát, vagy apróra vágott csilit. (A fűszereket a tésztába is belegyúrhatjuk, de gyúrhatunk bele pl. olajbogyót is.)
Tipp:
Ugyanebből a tésztából ízlésednek megfelekő feltétekkel pizzát is készíthetsz.