GREGOR JÓZSEF POGÁCSA
Ehhez a pogácsához sem élesztő, sem sütőpor nem kell. Nincs szükség kelesztésre, hosszadalmas hajtogatásra. A pogácsa mégis puha, szellős, könnyű és nagyon finom. Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
2 dl tej, 10 dkg vaj, 15 dkg finomliszt, 10 dkg reszelhető kemény sajt, 4 tojás, 1 kávéskanál só. A pogácsák tetejére 1 tojás villával lazán fölverve és 2-3 dkg reszelt sajt vagy szezámmag.
Elkészítés:
A tejet a vajjal fölforraljuk. Amikor forr, beleszórjuk a lisztet és a sót, és addig keverjük gyors mozdulatokkal, amíg a tészta egy gombóccá áll összes, és elválik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, és félretesszük.
Megreszeljük a sajtot.
A tojásokat egyenként a tésztába ütjük és mielőtt a következőt hozzáadnánk, mindegyik tojást alaposan belekeverjük a tésztába (legjobb konyhai robotgép dagasztó spiráljával). A tojások után a tésztába dolgozzuk a reszelt sajtot is. Egy fényes, rugalmas, sárga masszát kell kapnunk.
A tésztából diónyi golyókat formázunk (vagy diónyi darabokat szaggatunk ki kiskanállal), sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket egymástól kicsit távolabb, mert megnőnek, én kicsit le szoktam nyomkodni a tetejüket, megkenjük a pogácsákat a tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Sziasztok!
Ha valakinek sikerül ezt a pogácsát megcsinálni, írja le, legyen olyan kedves hogy, mégis hogy csinálta. Én egy rakás ragadós maszlagot kaptam, alig tudtam gombócozni...
Szerintem az arányok nem jók!
Azt hiszem a 15 dkg liszt kevés a 2 dl tejhez, 10 dkg vajhoz, a 4 tojáshoz, plusz a 15 dkg sajthoz...
Előre is köszi
háziasszony
Re: GREGOR JÓZSEF POGÁCSA-járól
(Noémi, 2012.08.05 00:17)Nagyon sokszor elkészítettem, a kedvencünk lett és mindig nagyon jól sikerül. Hogy mit rontottál el, nem tudom.
Re: GREGOR JÓZSEF POGÁCSA-járól
(kustela, 2013.02.08 13:50)Vizes kézzel csináld a gombócokat! Akkor szép lesz.
Re: GREGOR JÓZSEF POGÁCSA-járól
(Erika, 2021.06.16 08:39)Kicsit hülni kell hagyni mielőtt a tojásokat és a sajtot hozzákeverkük.
Re: GREGOR JÓZSEF POGÁCSA-járól
(Erika, 2021.06.16 08:40)Kicsit hülni kell hagyni mielőtt a tojásokat és a sajtot hozzákeverkük.
pogi
(Mandi, 2013.05.28 13:40)Lányok! Nekem folyós lett a tészta! ebből sehogy se lehet formálni :(
pogi
(Ruzsi, 2013.02.11 19:25)
Megsütöttem tényleg nagyon finom habkönnyű pogi...de másnak is jól felfújódik és a belseje üreges? Nem kellene több liszt bele?
Persze így is isteni...csak lehet tömörebben jobb lenne... :)
Gregor pogácsájáról
(:), 2013.01.02 04:29)
Az én pogácsáim nem lettek ilyen csinosak, de isteni finomak.
GREGOR JÓZSEF POGÁCSA-járól
(30 éve Háziasszony, 2011.09.24 13:08)