Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


GREGOR JÓZSEF POGÁCSA

2008.01.23

Ehhez a pogácsához sem élesztő, sem sütőpor nem kell. Nincs szükség kelesztésre, hosszadalmas hajtogatásra. A pogácsa mégis puha, szellős, könnyű és nagyon finom. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

2 dl tej, 10 dkg vaj, 15 dkg finomliszt, 10 dkg reszelhető kemény sajt, 4 tojás, 1 kávéskanál só. A pogácsák tetejére 1 tojás villával lazán fölverve és 2-3 dkg reszelt sajt vagy szezámmag.


egetett-tesztas-pogacsa-014-dd.jpg

 

Elkészítés:

A tejet a vajjal fölforraljuk. Amikor forr, beleszórjuk a lisztet és a sót, és addig keverjük gyors mozdulatokkal, amíg a tészta egy gombóccá áll összes, és elválik az edény falától. Ekkor levesszük a tűzről, és félretesszük.

Megreszeljük a sajtot.

A tojásokat egyenként a tésztába ütjük és mielőtt a következőt hozzáadnánk, mindegyik tojást alaposan belekeverjük a tésztába (legjobb konyhai robotgép dagasztó spiráljával). A tojások után a tésztába dolgozzuk a reszelt sajtot is. Egy fényes, rugalmas, sárga masszát kell kapnunk.

  

egetett-tesztas-pogacsa-003-dd.jpg

  

A tésztából diónyi golyókat formázunk (vagy diónyi darabokat szaggatunk ki kiskanállal), sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket egymástól kicsit távolabb, mert megnőnek, én kicsit le szoktam nyomkodni a tetejüket, megkenjük a pogácsákat a tojással, megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

 

egetett-tesztas-pogacsa-052-dd.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

GREGOR JÓZSEF POGÁCSA-járól

(30 éve Háziasszony, 2011.09.24 13:08)

Sziasztok!

Ha valakinek sikerül ezt a pogácsát megcsinálni, írja le, legyen olyan kedves hogy, mégis hogy csinálta. Én egy rakás ragadós maszlagot kaptam, alig tudtam gombócozni...

Szerintem az arányok nem jók!

Azt hiszem a 15 dkg liszt kevés a 2 dl tejhez, 10 dkg vajhoz, a 4 tojáshoz, plusz a 15 dkg sajthoz...

Előre is köszi

háziasszony

Re: GREGOR JÓZSEF POGÁCSA-járól

(Noémi, 2012.08.05 00:17)

Nagyon sokszor elkészítettem, a kedvencünk lett és mindig nagyon jól sikerül. Hogy mit rontottál el, nem tudom.

Re: GREGOR JÓZSEF POGÁCSA-járól

(kustela, 2013.02.08 13:50)

Vizes kézzel csináld a gombócokat! Akkor szép lesz.

Re: GREGOR JÓZSEF POGÁCSA-járól

(Erika, 2021.06.16 08:39)

Kicsit hülni kell hagyni mielőtt a tojásokat és a sajtot hozzákeverkük.

Re: GREGOR JÓZSEF POGÁCSA-járól

(Erika, 2021.06.16 08:40)

Kicsit hülni kell hagyni mielőtt a tojásokat és a sajtot hozzákeverkük.

pogi

(Mandi, 2013.05.28 13:40)

Lányok! Nekem folyós lett a tészta! ebből sehogy se lehet formálni :(

pogi

(Ruzsi, 2013.02.11 19:25)

Megsütöttem tényleg nagyon finom habkönnyű pogi...de másnak is jól felfújódik és a belseje üreges? Nem kellene több liszt bele?
Persze így is isteni...csak lehet tömörebben jobb lenne... :)

Re: pogi

(Szamóca, 2013.02.11 20:45)

Szia!
Szerintem nem kell bele több liszt. Ez így jó. :)

Gregor pogácsájáról

(:), 2013.01.02 04:29)

Az én pogácsáim nem lettek ilyen csinosak, de isteni finomak.