Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


HÚSOS TÁSKA

2008.01.21

husos-taska-006-dd.jpg

Hozzávalók (kb. 24 darabhoz):

50 dkg leveles vajas tészta (a receptet megtalálod itt: HAJTOGATOTT LEVELES VAJAS TÉSZTA vagy GYORS LEVELES TÉSZTA, de természetesen használhatsz boltit is).

A töltelékhez:
50 dkg darált hús (lehet sertés, csirke, pulyka is, ahogy szeretitek),
1 fej apró kockákra vágott vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
1 csapott evőkanál pirospaprika,
só,
pár csipet őrölt bors,
pár csipet őrölt kömény,
1-2 evőkanál étolaj,
2 evőkanál tejfölben elkevert 1 kiskanál liszt.

A díszítéshez:
1 tojás villával lazán fölverve,
reszelt sajt vagy különféle magvak.


Elkészítés:

Egy edényben fölhevítjük az olajat, beletesszük az apró kockákra vágott vöröshagymát megszórjuk a köménnyel és az őrölt borssal, és állandóan kevergetve üvegesre sütjük, hozzáadjuk a darál húst, kevergetve alaposan megpirítjuk, sózzuk, megszórjuk a pirospaprikával. Ha csirkehúsból készül az étel, akkor a hús tíz perc kevergetve pirítás alatt át is sül. Ha sertés- vagy marhahúst használsz, a megpirított húst öntsd föl kb. egy deci vízzel (vagy, ha éppen van, húslevessel), és párold puhára. Amikor a hús megpuhult, belereszeljük a fokhagymát, aztán belekeverjük a lisztes tejfölt, kevergetve még 2-3 percig főzzük, aztán levesszük a tűzről és kihűtjük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

A leveles tésztát 2-3 milliméter vastag téglalappá nyújtjuk, és kb. 8 cm oldalhosszúságú négyzetekre vágjuk. Minden négyzet közepébe fél evőkanálnyi tölteléket teszünk. A tésztát háromszög formára összehajtjuk, és a széleit nagyon alaposan összenyomkodjuk. (Én egy villával szoktam körbenyomkodni.)

A megtöltött tésztabatyukat sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe sorakoztatjuk, a tetejüket tojással átkenjük (lehetőleg minél kevesebb tojás folyjon le a tészta oldalára), aztán reszelt sajttal vagy magvakkal megszórjuk. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és aranybarnára sütjük.
Melegen is, hidegen is finom.

 

Tipp:
A tölteléket más fűszerezéssel is készíthetjük.

 

p1860300-dd.jpg