JOGHURTOS KIFLI
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2,5 dl langyos víz, 2 kávéskanál só, 1 kiskanál cukor, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 2 dl natúr joghurt (vagy kefir). A kiflik tetejére: nagy szemcséjű só, reszelt sajt, szezámmag ízlés szerint.
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos vízben egy kiskanál cukorral felfuttatjuk (az élesztőt a vízbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik).
A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és a joghurtot, sózzuk és addig gyúrjuk, amíg az edény falától el nem válik. (A tésztának inkább lágynak, mint keménynek kell lennie. Ha túl keménynek tűnik a gyúrás során, akkor apránként öntsünk hozzá még egy kis langyos vizet.)
A tésztát letakarva duplájára kelesztjük. Ezután lisztezett gyúródeszkán fél centi vastagra nyújtjuk, 12 háromszögre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megszórjuk sóval, reszelt sajttal vagy szezámmaggal, és 200 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.