KÁPOSZTÁS POGÁCSA
Köszönet érte Lizának!
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 30 dkg nyers fejeskáposzta lereszelve vagy apróra vágva, 25 dkg puha vaj, egy kocka (5 dkg) élesztő, 1-2 dl tejföl (attól függően, mennyitől áll össze a tészta), kb. 1 dl étolaj, 2 kiskanál só, csipetnyi bors.
A pogácsák tetejére: egy villával lazán felvert tojás.
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük vagy egészen apróra vágjuk, megsózzuk, legalább negyed órát állni hagyjuk, aztán jól kinyomkodjuk belőle a sós levet.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleszórjuk a kinyomkodott káposztát, belerakjuk a vajat, belemorzsoljuk az élesztőt, sózzuk, borsozzuk, és annyi tejföl hozzáadásval, amennyitől összeáll, tésztává gyúrjuk.
A tésztát fél centi vastagra nyújtjuk, egy kenőecsettel vékonyan bekenjük olajjal, aztán balról középre, jobbról középre, felülről középre és alulról rá összehajtogatjuk.*** Letakarjuk, és negyed órát pihentetjük. A kinyújtást, olajjal kenést, hajtogatást és a pihentetést még kétszer megismételjük.
A harmadik pihentetés után a tésztát két centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét tojással megkenjük, késsel berácsozzuk, aztán pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsiben 220 fokra előmelegített sütőben barnára sütjük.
*** A tésztahajtogatásról itt találsz egy képekkel illusztrált részletes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
már kétszer is megsütöttem, valami isteni!!!
Káposztás pogácsa
(Szamóca, 2010.01.21 13:53)
Szia!
Nagyon örülök, hogy ízlett.
Köszönöm szépen a kedves szavaidat!
Köszönet
(Ayaka, 2010.01.20 08:37)
Kedves Szamóca!
Kipróbáltam a káposztás és a leveles krumplis pogácsa receptedet. Nagy volt a bizalmam, ezért bevállaltam egyszerre, mindkettőt dupla adaggal (sok vendéget vártunk).
Csak annyit tudok mondani: hála és köszönet értük, az utolsó darabig elfogytak!
Nagyon ritkán fordul elő velem, hogy egy receptbe ne nyúljak bele, mert valamiért nem kedvem szerint sikerül a megvalósítás, de ezek úgy tökéletesek, ahogy vannak.
Ráadásul az időigény miatt eddig nem igazán szerettem a hajtogatós tésztákat, de ebben a két esetben mindenképpen megéri!
Még egyszer köszi!
hajtogatás
(Andrea, 2009.11.24 17:59)Köszi! Meg fogom próbálni. Majd beszámolok az eredményről.
hajtogatás
(Szamóca, 2009.11.23 18:02)
Szia Andrea!
Szerintem hajtogatás nélkül is finom lenne. De én akkor pici szaggatóval szaggatnám ki.
hajtogatás
(Andrea, 2009.11.23 17:16)
Kedves Szamóca!
Én nem szeretem a leveles tésztát. Mi történik, ha úgy sütöm meg ezt a pogácsát, hogy nem hajtogatom? (nagyon tetszik a recept!)
Annamarinak
(Szamóca, 2009.10.17 17:40)
Szia!
Az én anyukám is nagyon szereti a káposztás pogácsát. :)
Nagyon örülök, hogy ízlett nektek is!
Annamari
(Káposztás Pogácsa, 2009.10.17 17:20)Kedves Szamóca! Kipróbáltam a receptet,nagyon jól sikerült,édesanyámnak gyermekkori emlékeket ébresztet fel. Nagyon köszönöm!!!
kaposztas pogacsa
(andrea, 2009.08.05 05:51)sokkal finomabb,en meg paroltam a kaposztat ajallom mindenkinek Andrea
Szia Julika!
(Szamóca, 2009.03.16 13:12)
Köszönöm szépen!
Nagyon örülök, hogy nálad is bevált! :)
A káposztás pogácsáról
(Julika, 2009.03.15 20:59)
Én kipróbáltam és nagy sikere volt!
Ismét készülök megsütni.
Köszönöm a jó receptet!!!!!
Egyébként jó receptjeid vannak,már mást is
kipróbáltam és az is bevált.
Szeretettel:
Julika
káposztás pogi
(dzsudi, 2011.04.08 13:49)