HÁZI KENYÉR
Hozzávalók:
1 kg tönkölybúza fehérliszt (vagy sima fehérliszt), 1 kocka (5 dkg) élesztő, 2 kiskanál só, langyos víz (kb. fél liter), a kiskanál cukor.
Elkészítés:
Egy kis tálkába 1 dl langyos vizet öntünk, beleszórunk egy kanálnyi lisztet és egy kiskanál cukrot. Belemorzsoljuk az élesztőt, aztán várunk, hogy az élesztő felfusson (a víz tetején vastag, halványbarna hab képződjön).
A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, beleszórjuk a sót, és beleöntjük a felfutott élesztőt. Összegyúrjuk a hozzávalókat. Ha nem áll össze, mert túl száraz, még egy kis langyos vizet adunk hozzá. De csak apránként, nehogy túlságosan folyós legyen a tészta.
Amikor összeállt, simára gyúrjuk. Aztán letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a tészta duplájára nem nő (kb. egy óra).
A megkelt tésztából kicsit beolajozott kézzel (hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta) cipót vagy cipókat formázunk, a tetejüket hosszában vagy keresztben 1-2 centi mélyen bevághatjuk. A cipót (cipókat) sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 220 fokos sütőben barnára sütjük.
(Onnan tudjuk meg, hogy a kenyerünk átsült-e, hogy megkocogtatjuk az alját. Ha kongó hangot ad, megsült.)
Ugyanígy készíthetünk teljes kiőrlésű lisztből vagy fehér liszt és teljes kiőrlésű liszt keverékéből is kenyeret.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Köszi,a kenyér receptet kiprobálom.
Kovász
(Szamóca, 2009.07.28 14:30)
Kedves Margó!
Kísérletezem én mindenféle kenyérrel. Ígérem, fölrakok majd több receptet és képet róluk.
De ezzel a recepttel az volt a célom, hogy a lehető legegyszerűbb módját írjam le a kenyérsütésnek, amit mindenki bátran megpróbálhat otthon kenyérsütőgép és kemence nélkül is egy egyszerű sütővel.
kenyérsütési tipp
(Margó, 2009.07.28 12:04)Köszi a kenyérreceptet,isteni.Jó lenne ha igazi kovásszal is próbálkoznál, hogy tudjuk mi is az a kovász.Régi emlékeimből az azzal készített kenyér hetekig elállt.Én amikor már a mamám nem tudott sütni, vidéki gimis társaimtól pénzért vettem, annyira szerettem Puszi margó
Szia!
(Kata, 2009.03.30 09:29)Mivel kened meg a tetejét, hogy ilyen szép ropogósnak néz ki? Mert én hiába locsolom vízzel közvetlenül sütés után, csak magába szívja és annyi. Ugyanígy vagyok a zsömlével is...
Szia! :)
(Szamóca, 2008.09.02 08:57)Én vajjal és kis sóval szoktam még melegen megenni belőle egy szeletet. Vagy pecsenyezsírral (van vegetáriánus is).
jólnéz ki
(carphanter, 2008.09.01 17:54)
Melegen leszelném a csücskét,és egy jó nagy szelet
(selyted mivel)jól beburkolnám.A friss meleg pékáru
verhetetlen,mindegy mit eszem hozzá.Azért is megtanu-lok
pékárut sütni,A kenyérgépet már nemhasználom.
Válasz
(Szamóca, 2008.03.16 14:38)
Szia Cila!
Azért nem használok kenyérsütő gépet, mert miután kipróbáltam azt is, meggyőződtem róla, hogy finomabb a sütőben sült kenyér. És semmivel sem kerül több erőfeszítésbe vagy időbe gép nélkül elkészíteni.
Szamóca
kisbetüvel
(szamoca vagyok, 2009.09.18 21:38)