Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


KENYÉRLEPÉNY

2015.08.11

Hozzávalók (4 személyre):
50 dkg zabpehelyliszt, 5 dkg zabpehely, 5 dkg élesztő, 2 evőkanál olaj, 1 kávéskanál cukor, kb. 2,5 dl langyos víz, só.

A feltéthez: 2-3 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 vöröshagyma (kihagyható), 1 kávéskanál só, 2 evőkanál olaj, 1 kg ízlésünknek megfelelő grillezhető zöldség (pl. padlizsán, cukkini, paprika, póréhagyma, gomba, paradicsom, zsenge tök...)

Elkészítés:

A sütőkövet a 250 fokra kapcsolt sütő legalsó rácsára tesszük.
A cukrot és a szétmorzsolt élesztőt fél bögre langyos vízbe szórjuk, aztán meleg helyen állni hagyjuk, amíg a folyadék tetején vastag, halványbarna hab nem képződik. Ezután a liszthez öntjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, az olajat, a sót és még annyi langyos vizet, hogy puha, rugalmas tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk, majd letakarva langyos helyre tesszük kelni.
A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk, aztán összeforgatjuk az olajjal és a sóval, majd grilltepsin szétterítve roppanósra sütjük a sütő grill fokozatán, majd kivesszük, és félretesszük. (A sütőkő közben végig a sütőben marad.)

A tejfölt elkeverjük a finomra reszelt fokhagymával.
A tésztát négy egyenlő részre osztjuk (Nem fog úgy megkelni, mint a búzaliszt.) A darabkákat egyenként 3-4 mm vastag körlappá nyújtjuk. Egy tésztakorongot a sütőlapátra teszünk, vékonyan megkenjük fokhagymás tejföllel, elosztjuk rajta a zöldség negyedét, megszórjuk vöröshagymakarikákkal, és a lapátról a sütőkőre csúsztatjuk.

Addig sütjük, míg a teteje és a tészta széle enyhén barnulni nem kezd (kb. 15 perc).

Ugyanígy járunk el a többi hozzávalóval is.

Az így készült lepény alja ropogós, a feltét kissé lágy, melegen és hidegen is nagyon finom.

 

Tipp: ízlésünknek megfelelően más feltétet is használhatunk. A lepény tetejét sütés előtt megszórhatjuk sajttal.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.