KENYÉRPITE
Mit készít az ember, ha nincs otthon semmi? Persze akad harmadnapos kenyér, tojás, tej és száradásnak indult sajt a hűtőben. Ráadásul vendégek jönnek.
Hozzávalók kb. 30 cm átmérőjű formához:
50 dkg szikkadt kenyér, 3-4 tojás, 1 liter tej, 20 dkg sajt (többféle maradék is lehet), 2 gerezd fokhagyma, olaj, őlölt bors, só. A töltelékhez: ami otthon akad: gomba / sonka / maradék sült hús / kolbász...
Elkészítés:
Ha a gombás változatot készítjük (a fotón ez szerepel), a megtisztított, szeletelt gombát egy evőkanál olajon sóval, borssal fűszerezve addig sütjük, míg a leve nagyjából el nem párolog, majd félretesszük.
A tojásokat villával elhabarjuk, sózzuk, borsozzuk, beleszórjuk a reszelt fokhagymát, felöntjük a tejjel. (A só mennyiségét a felhasznált töltelék sótartalma befolyásolhatja. Ha fokhagymás kolbászt használunk, a fokhagyma kihagyható a tojásos keverékből.)
A kenyeret a héjával együtt kb. 1/2 cm vastag szeletekre vágjuk. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral, és elosztjuk az alján a kenyér felét úgy, hogy a tálat mindenütt befedje. Egyenletesen meglocsoljuk a tejes öntet egyharmadával. Elosztjuk rajta a párolt gombát (vagy apróra vágott sonkát, húst, kolbászt…), majd rászórjuk a reszelt (vagy darált) sajtot úgy, hogy 1-2 evőkanálnyit félreteszünk. Ezután még egy réteg kenyér következik, amire rálocsoljuk a maradék tojásos tejet. Az egészet óvatosan lenyomkodjuk a tenyerünkkel, hogy az öntet mindenütt beszívódjon, majd az ételt 180 fokos sütőben aranybarnára pirítjuk. A sütés utolsó néhány percében rászórjuk a félretett sajtot.
Frissen, melegen tálaljuk. Nagyon jól illik hozzá a saláta vagy savanyúság, de egy bögre forró tea is.