Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


KORPÁS KENYÉR

2015.07.02

Hozzávalók:
40 dkg liszt, 10 dkg zabkorpa, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál só, kb. 3 dl langyos víz, a kávéskanál cukor.

   

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral fél bögre langyos vízben felfuttatjuk. (Az élesztőt a cukros vízbe morzsoljuk, és megvárjuk, hogy a víz tetején vastag, halványbarna hab képződjön).
A liszthez adjuk a korpát, a sót, a felfuttatott élesztőt és apránként annyi langyos vizet, hogy alaposan összegyúrva rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, és kelni hagyjuk, amíg a tészta duplájára nem nő (kb. egy óra).
A megkelt tésztából kicsit beolajozott kézzel (hogy ne ragadjon a kezünkhöz a tészta) cipót formázunk, amit, a tetejét hosszában vagy keresztben 1-2 centi mélyen bevághatjuk. A cipót  sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 250 fokos sütőben barnára sütjük.

(Onnan tudjuk meg, hogy a kenyerünk átsült-e, hogy megkocogtatjuk az alját. Ha kongó hangot ad, megsült.)

 

p1680951-ddd.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.