Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


KRUMPLIPOGÁCSA - serpenyőben sütve

2020.09.09

p1860640-aaa.jpg

 

Hozzávalók:
1 kg hámozott krumpli
kb. 10-15 dkg liszt

étolaj a sütéshez 

Elkészítés:
Az apró kockákra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, és krumplinyomón áttörjük. Ha sósan fogjuk tálalni, belekeverünk 2 kávéskanál sót. Megvárjuk, hogy a püré kihűljön.
Ezután annyi (minél kevesebb) lisztet gyúrunk bele, hogy formázható masszát kapjunk.
A formázásnál kétféle módon járhatunk el.
Vagy lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, és nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.
Vagy pingponglabda nagyságú darabokat szakítunk ki a tésztából, a két tenyerünk között gyors mozdulatokkal golyóvá formáljuk, majd lelapítjuk.
Egy tapadásmentes serpenyőben kb. 2 cm olajat forrósítunk. (Tényleg jó meleg legyen, különben a pogácsák leragadnak, de azért véletlenül se füstöljön az olaj. Ha egy pogácsa szélét óvatosan beleéríntjük, és az olaj apró buborékokat vet körülötte, akkor pont jó a hőmérséklete.)
Az olajban aranybarnára sütjük a pogácsák mindkét oldalát. 


Ez a világ egyik legcsodálatosabb étele.
Forrón és hidegen is finom.
Ehetjük magában vagy bármilyen étel mellé köretként, illetve kenyér helyett.
Tálalhatjuk sósan vagy édesen.
Sósan: sajttal megszórva, fokhagymás (vagy más fűszerrel ízesített) tejföllel, bármilyen mártogatóssal.
Édesen: porcukorral, fahéjas porcukorral megszórva, édes túróval, bármilyen lekvárral, édes kakaóporral.
A variációs lehetőség végtelen.