Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


NAAN KENYÉR

2008.01.14

 Kép

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt,
fél kocka (kb. 2,5 dkg) élesztő,
1,5 dl natúr joghurt,
2 evőkanál étolaj,
1 kávéskanál só,
1 kávéskanál cukor,
langyos víz (kb. 2 dl).

 

Elkészítés:

Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot és egy evőkanál lisztet, összekeverjük, és langyos helyre téve megvárjuk, amíg az élesztő felfut (a víz tetején vastag halványbarna hab képződik).

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, a sót, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és egybegyúrjuk úgy, hogy gyúrás közben apránként még annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy nagyon puha, jól gyúrható, de nem folyós tésztát kapjunk. A tésztát letakarva minimum fél órát kelesztjük.

Ezután a tésztából lisztes vagy olajos kézzel kb. 10-12 egyforma nagyságú gombócot formálunk. A gombócokat, egymástól távol, lisztezett deszkára vagy tálcára sorakoztatjuk, a tetejüket is meglisztezzük, letakarjuk őket egy tiszta konyharuhával, és még 15-20 percig kelesztjük.

Ezután az első gombócot lisztezett deszkán késfok vastagságú körlappá nyújtjuk.

Egy vastag falú (lehetőleg tapadásmentes) serpenyőt szárazon (olaj nélkül) fölforrósítunk. Beletesszük a kinyújtott tésztát, és addig sütjük, amíg jól föl nem hólyagosodik. Ekkor megfordítjuk, és a másik felét is megsütjük. A sütési idő nagyon rövid. Mindössze pár perc.

Amíg sül a lepény, kinyújtjuk a következőt. Amint az előző megsült, a következőt  tesszük a helyére a serpenyőbe.

A megsült lepényeket egymásra halmozzuk. Megkenhetjük őket olvasztott vajjal.

A naan kenyeret Indiában mindenféle ételhez fogyasztják.

Én leginkább saláták, mártogatósok mellé készítem.

 

naan-kenyer-11-011-dd.jpg

Tipp:

A naan kenyérhez különböző mártogatósokat és salátákat találsz itt:

MÁRTOGATÓK

AVOKÁDÓKRÉM

NAPRAFORGÓKRÉM

PADLIZSÁNKRÉMEK

TÖKMAGKRÉM

VÖRÖSLENCSE KRÉM

SALÁTÁK

 

A naan kenyeret eredetileg teljes kiőrlésű lisztből sütik. (a recept teljes kiőrlésű liszt használata esetén is változatlan.)

 

Kép

A naan kenyérből remek, vékony, ropogós tésztájú pizzát készíthetsz, csak meg kell kenned pizzaszósszal, valamilyen feltétet tenni rá és megszórni reszelt sajttal vagy rámorzsolni egy kis mozzarellát, és pár perc alatt  átsütni.

Készíthetsz melegszendvicset is naan kenyérből: a lepények közepébe valamilyen melegszendvics feltétet halmozol (pl. gombásat, sajtosat...), a kenyeret félkör formára összehajtod (a széleit megkenheted tojással, hogy jobban összetapadjanak), a tetejét megszórod reszelt sajttal és tíz perc alatt átsütöd.

Hajthatod egyszerűen félbe is, és megtöltheted mindenfélével, amit szeretsz.

 

p1080277-ee.jpg