Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

SZAMÓCA RECEPT-OLDALA

HAGYOMÁNYOS ZALAI ÉS VASI ÉTELEK


HAMBURGERZSEMLE vagy PUFFANCS

2008.01.21

  

p1180228-dd.jpg

  

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
5 dkg élesztő,
10 dkg puha vaj,
5 dkg tejpor,
1 tojás,
1 evőkanál cukor,
2 kávéskanál só.
A tetejére: villával enyhén felvert tojássárgája, szezámmag.

Elkészítés:
Az élesztőt egy bögre langyos vízbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és megvárjuk, amíg a folyadék tetején vastag halványbarna hab képződik. A megkelt élesztőt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, a tejport, egy tojást, és a tésztát - fokozatosan hozzáadva annyi langyos vizet, amitől összeáll (kb. fél liter kell bele összesen) - addig gyúrjuk, amíg az edény faláról elválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nő).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket (egymástól távol, mert megnőnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk őket.

A fél óra elteltével megint megkenjük tojássárgájával a puffancsok tetejét, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.

 

HAMBURGERZSEMLE MÁSKÉPP

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
fél liter langyos tej,
5 dkg élesztő,
10 dkg puha vaj,
1 evőkanál cukor,
2 kávéskanál só.
A tetejére: villával enyhén felvert tojássárgája, szezámmag.
   

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, beleszórjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztőt (megvárjuk, amíg a tej tetején vastag halványbarna hab képződik). A megkelt élesztőt az átszitált lisztbe öntjük, megsózzuk, belerakjuk a puha vajat, és a tésztát addig gyúrjuk, amíg az edény faláról leválik.
Ezután meleg helyen kb. egy órát kelesztjük (addig, amíg nagyjából duplájára nő).
A megkelt tésztát 12 részre osztjuk. Minden tésztadarabból gombócot formázunk, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket (egymástól távol, mert megnőnek), a tetejüket bekenjük tojássárgájával, aztán meleg helyen még fél órát kelni hagyjuk őket.

A fél óra leteltével megint megkenjük tojássárgájával, megszórjuk szezámmaggal a puffancsok tetejét, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük őket.

Ha hamburgert akarsz készíteni, a húspogácsa receptjét itt találod:
HAMBURGER