SAJTOS KALÁSZ
Az alapötletért hálás köszönet Orbán Rózsikának.
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 20 dkg reszelhető sajt, 5 dkg puha vaj.
A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve, szezámmag, napraforgómag, tökmag...
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és egy óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag hosszúkás téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal.
Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük. Majd az így kapott tekercset négy darabra felvágjuk. (Így összesen nyolc kis tekercset kapunk.)
A tekercsek tetejét bekenjük felvert tojással, és megszórjuk magvakkal.
A kis tekercseket egy centinként éles késsel bevágjuk úgy, hogy az aljuk egyben maradjon.
A bevágott darabkákat kalász formára kihajtogatjuk.
A kalászokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra).
Előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Tipp:
Ha még finomabb süteményt akarsz, a megkelt tésztát formázás előtt hajtogasd háromszor úgy, hogy minden hajtogatásnál megkened olvasztott vajjal. A tésztahajtogatásról itt találsz egy részletes, képes leírást: TÉSZTAHAJTOGATÁS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE.
Sütheted ezt a süteményt 1:1 arányú fehér lisztből és teljes kiőrlésű lisztből is (25 dkg sima fehér liszt + 25 dkg teljes kiőrlésű liszt). Ilyenkor kb. egy decivel több tejet kell használni, mert a teljes kiőrlésű liszt több folyadékot vesz fel. A recept többi része ugyanaz, mint amikor csak fehér lisztet használsz.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Szia Szamócsa! Ma megsütöttem és nagyon finom lett és szép is. Igaz hajtogattam is. Köszi
Sajtos kalász
(Szamóca, 2010.03.06 08:35)
Szia!
Nagyon örülök, hogy ekkora sikered volt vele! Gratulálok!
sajtos kaläsz
(mamoca, 2010.03.05 18:58)Szia.Ma megsütöttem,feltälaltam es neztem az arcokat,hümmöges,vigyorgäs es kerünk meg,mind elfogyott.Holnap dupla adagot kernek.Mutatos izletes es nagyon fiiiiiiinom,csak ajänlani tudom mindenkinek.Köszönöm szepen a receptet.Mamoca
sajtos kalász
(Ági, 2010.06.18 22:23)