SAJTOS POGÁCSA másképp
Hozzávalók (25 x 30 cm-es tepsihez):
70 dkg liszt, 25 dkg olvasztott, langyos vaj, 30 dkg reszelt sajt, 4 dl langyos tej, 3 dkg élesztő, 1 tojás, 1 teáskanál cukor, 1 teáskanál só. A tetejére: 1 tojássárgája.
Elkészítés:
A tejet összekeverjük a cukorral, az összemorzsolt élesztővel és 2-3 evőkanál liszttel. Megvárjuk, hogy a tetején vastag, halványbarna hab képződjön.
A liszhez hozzáadjuk a vaj egyharmadát, az élesztős tejet, a sót, a tojást, és tésztát dagasztunk belőle. Letakarva duplájára kelesztjük. Majd alaposan belisztezett deszkára borítjuk. Hat egyforma nagyságú részre vágjuk. Az egyik tésztagombócot a tepsivel megegyező nagyságú téglalappá nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsi aljába fektetjük, eligazítjuk, majd vékonyan megkenjük vajjal, aztán megszórjuk a sajt ötöd részével.
Kinyújtjuk a következő tésztadarabot, a tepsibe tesszük, kissé lenyomkodjuk, vajazzuk, megszórjuk sajttal. A többi hozzávalóval ugyanígy járunk el azzal a különbséggel, hogy az utolsó tésztaréteget csak villával elhabart tojássárgájával kenjük meg.
A süteményt a tepsiben 5 x 5 cm-es kockákra vágjuk, 200 fokra előmelegített sütő alsó rácsára tesszük, és megsütjük. (Tűpróba!) Akkor jó, ha a közepe is átsült, a beleszúrt tűre nem tapad tészta, a teteje pedig aranybarna.
A kész pogácsa egyes darabkái könnyedén elválaszhatók egymástól. A sütemény foszlós, könnyű és napokig friss marad.