SONKÁS HAJTOVÁNY
Az ötletet hálásan köszönöm Limarának és Libinek.
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 25 dkg kemény, reszelhető sajt, 25 dkg apró kockákra vágott sonka, 5 dkg puha vaj.
A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt...
Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal, aztán sonkakockákkal.
Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük.
Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk.
A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Hát ez valami isteni finom! Attól tartok, ezentúl minden hétvégén ezt fogják követelni tőlem...... :)
Legutóbb már kicsit kombináltam, megkentem tejföllel, póréhagymát is tettem bele stb. stb. Szerintem mindenhogy fincsi, másnapra is puha marad a tésztája.
Köszi, Tünde
SONKÁS HAJTOVÁNY
(Petra, 2010.09.11 08:03)
Szia!
Ma készülök először megsütni ezt a vendégeknek. A sajt nem folyik ki belőle a sütésnél? Nem lesz üreges a megsült süti? Nekem gázsütőm van, elég nehéz ott eltalálni az optimális sütési időt, és hőfokot, kb mennyi idő alatt készülnek el?
Köszönöm!
Petra
Sonkás hajtovány
(Szamóca, 2010.04.01 18:02)Kedves Bea, nagyon örülök, hogy neked is ízlett.
Sonkás hajtovány
(Szamóca, 2010.03.12 10:32)
Szia Edit!
Nagyon örülök, hogy neked is ízlett. :)
Hajtovány
(Szamóca, 2010.03.11 20:11)
Szia Edit!
Én készen szoktam lefagyasztani a kelt tésztából készült sütiket.
Miután kihűltek, kisebb adagokban fagyasztózacskóba teszem őket, lefagyasztom, és mikor meg akarjuk enni őket, kiteszem a konyhapultra zacskóstól, és hagyom szobahőmérsékleten kiolvadni. Ha kiolvadt, olyan, mint a friss.
fagyasztás
(Edit, 2010.03.11 20:05)
Szia!
A tésztát le lehet fagyasztani? Ha igen, mikor? Hagyom, hogy megkeljen vagy az összegyúrás után mehet a fagyóba?
Köszi a választ előre is!
Hajtovány
(Szamóca, 2010.02.28 07:56)
Szia Timi!
Ebben a sütiben az is nagyszerű, hogy bármivel lehet tölteni, ami éppen van otthon. Esetleg próbáld ki egyszer édes változatban is.
TIMI
(HAJTOVÁNY, 2010.02.22 18:11)ISTENI FINOM,IGAZ ÉN CSAK AZ EGYIKET CSINÁLTAM SONKÁSRA A MÁSIKRA PIZZAKRÉMET TETTEM MEG SAJTOT DE KAPOS VOLT.
Zsófinak
(Szamóca, 2010.02.12 12:18)
Szia Zsófi!
A kuglófnál írtam neked, hogy technikai okokból nem tudtam válaszolni az elmúlt napokban. :(((
Szerencsére a szolgáltató megoldotta a problémát.
sonkás hajtolvány
(zsófi , 2010.02.12 11:57)
tényleg nagyon jó recept, nagyon finom lett ;D
örülök, hogy kipróbáltam, megérte :):):)
köszönöm! :)
sonkás hajtolvány
(zsófi , 2010.02.08 18:18)
Én csütörtökön fogom megcsinálni és már alig várom, hogy kész legyen :D
biztos vagyok benne, hogy iszonyú finom lesz, eddig még sosem csalódtam a receptjeidben ;D
Tuti recept!!!!
(Mervin, 2010.02.03 20:04)Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre!!! Én is elkészítettem és ugyanilyen jól nézett ki az enyém is. Nagyon fincsi lett, hamar el is fogyott!!! Ez egy tuti recept!! Köszönöm!!!
ínycsiklandó
(M.C., 2010.01.25 10:46)
Fantasztikusan néznek ki!Ezt ki kell próbálnom!:P
Annyira guszta.
Boginak
(Szamóca, 2009.10.25 07:09)
:DDDDDDDDDDD
De azért mindennek ellenére az édesanyák és nagymamák utolérhetetlenek. ;)
örök harag!
(Bogi, 2009.10.25 00:18)De, hiszen ez egyértelmű! Sosem bocsátom meg neked azt a rengeteg elismerést, sikerélményt és hálás vendéget, amit ez a süteményed okozott! Ezzel köröztem le édesanyámat és nagyanyámat sós süti-sportágban, tehát minden okom megvan rá, hogy ledöfjelek álmodban!:DDD
Sonkás hajtovány
(Tünde, 2011.04.04 12:02)