Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


SONKÁS HAJTOVÁNY

2008.01.09

Az ötletet hálásan köszönöm Limarának és Libinek.

Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 3,5 dl langyos tej, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 kiskanál cukor, 2 kiskanál só.
A töltelékhez: 25 dkg kemény, reszelhető sajt, 25 dkg apró kockákra vágott sonka, 5 dkg puha vaj.
A díszítéshez: egy tojás villával kicsit felverve, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt sajt...

  

Kép

  

Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Megvárjuk, hogy a tej tetején halványbarna hab képződjön.)
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk.
A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük vajjal és bőven megszórjuk reszelt sajttal, aztán sonkakockákkal.

   

Kép

  
Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy bejglit, föltekerjük.

  

Kép

  

Majd az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk.

  

Kép

  

A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (egymástól minimum 2-3 centi távolságra), megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal vagy reszelt sajttal, és előmelegített 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sonkás hajtovány

(Tünde, 2011.04.04 12:02)

Hát ez valami isteni finom! Attól tartok, ezentúl minden hétvégén ezt fogják követelni tőlem...... :)
Legutóbb már kicsit kombináltam, megkentem tejföllel, póréhagymát is tettem bele stb. stb. Szerintem mindenhogy fincsi, másnapra is puha marad a tésztája.
Köszi, Tünde

SONKÁS HAJTOVÁNY

(Petra, 2010.09.11 08:03)

Szia!

Ma készülök először megsütni ezt a vendégeknek. A sajt nem folyik ki belőle a sütésnél? Nem lesz üreges a megsült süti? Nekem gázsütőm van, elég nehéz ott eltalálni az optimális sütési időt, és hőfokot, kb mennyi idő alatt készülnek el?
Köszönöm!
Petra

Sonkás hajtovány

(Szamóca, 2010.04.01 18:02)

Kedves Bea, nagyon örülök, hogy neked is ízlett.

sonkás hajtovány

(bea, 2010.04.01 16:57)

szuper a recept ennyi!!!köszi a receptet!!

Sonkás hajtovány

(Szamóca, 2010.03.12 10:32)

Szia Edit!
Nagyon örülök, hogy neked is ízlett. :)

köszi

(Edit, 2010.03.12 10:30)

Nagyon-nagyon finom lett és köszönöm a gyors választ!

Hajtovány

(Szamóca, 2010.03.11 20:11)

Szia Edit!
Én készen szoktam lefagyasztani a kelt tésztából készült sütiket.
Miután kihűltek, kisebb adagokban fagyasztózacskóba teszem őket, lefagyasztom, és mikor meg akarjuk enni őket, kiteszem a konyhapultra zacskóstól, és hagyom szobahőmérsékleten kiolvadni. Ha kiolvadt, olyan, mint a friss.

fagyasztás

(Edit, 2010.03.11 20:05)

Szia!
A tésztát le lehet fagyasztani? Ha igen, mikor? Hagyom, hogy megkeljen vagy az összegyúrás után mehet a fagyóba?
Köszi a választ előre is!

Hajtovány

(Szamóca, 2010.02.28 07:56)

Szia Timi!
Ebben a sütiben az is nagyszerű, hogy bármivel lehet tölteni, ami éppen van otthon. Esetleg próbáld ki egyszer édes változatban is.

TIMI

(HAJTOVÁNY, 2010.02.22 18:11)

ISTENI FINOM,IGAZ ÉN CSAK AZ EGYIKET CSINÁLTAM SONKÁSRA A MÁSIKRA PIZZAKRÉMET TETTEM MEG SAJTOT DE KAPOS VOLT.

Zsófinak

(Szamóca, 2010.02.12 12:18)

Szia Zsófi!
A kuglófnál írtam neked, hogy technikai okokból nem tudtam válaszolni az elmúlt napokban. :(((
Szerencsére a szolgáltató megoldotta a problémát.

sonkás hajtolvány

(zsófi , 2010.02.12 11:57)

tényleg nagyon jó recept, nagyon finom lett ;D
örülök, hogy kipróbáltam, megérte :):):)
köszönöm! :)

Sonkás hajtovány

(Szamóca, 2010.02.08 18:20)

Szia Zsófi!
Remélem, neked is ízleni fog!

sonkás hajtolvány

(zsófi , 2010.02.08 18:18)

Én csütörtökön fogom megcsinálni és már alig várom, hogy kész legyen :D
biztos vagyok benne, hogy iszonyú finom lesz, eddig még sosem csalódtam a receptjeidben ;D

Sonkás hajtovány

(Szamóca, 2010.02.05 16:58)

Szia!
Nagyon örülök, hogy ízlett!

Tuti recept!!!!

(Mervin, 2010.02.03 20:04)

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre!!! Én is elkészítettem és ugyanilyen jól nézett ki az enyém is. Nagyon fincsi lett, hamar el is fogyott!!! Ez egy tuti recept!! Köszönöm!!!

ínycsiklandó

(M.C., 2010.01.25 10:46)

Fantasztikusan néznek ki!Ezt ki kell próbálnom!:P
Annyira guszta.

Boginak

(Szamóca, 2009.10.25 07:09)

:DDDDDDDDDDD
De azért mindennek ellenére az édesanyák és nagymamák utolérhetetlenek. ;)

örök harag!

(Bogi, 2009.10.25 00:18)

De, hiszen ez egyértelmű! Sosem bocsátom meg neked azt a rengeteg elismerést, sikerélményt és hálás vendéget, amit ez a süteményed okozott! Ezzel köröztem le édesanyámat és nagyanyámat sós süti-sportágban, tehát minden okom megvan rá, hogy ledöfjelek álmodban!:DDD

Boginak

(Szamóca, 2009.10.24 08:15)

Ugye azért nem haragszol rám nagyon emiatt? ;)