Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

EMBERMESÉK


SÓS KALÁCS SALÁTÁKHOZ, SZENDVICSEKHEZ

2008.01.09

Hozzávalók :
50 dkg liszt, 2 mokkáskanál só, fél kocka (2,5 dkg) élesztő, 1 evőkanál cukor, 2 dl langyos tej, 2 evőkanál olvasztott vaj, 1 kis doboz (kb. másfél deci) natúr joghurt.

   

kalacs-20090411-011-ff.jpg

     

Elkészítés:
A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt. (Az élesztőt a cukros tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején vastag, halványbarna hab képződik.
A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olvasztott (de nem forró!) vajat, a joghurtot, és az egészből szép sima, az edény falától elváló tésztát gyúrunk. Ha a tészta esetleg túl puha, még egy kis lisztet, ha túl kemény, apránként egy kis tejet adunk még hozzá. Lágy, de nem folyós tésztát kell kapnunk.
A tésztát konyharuhával letakarjuk és minimum fél óra alatt duplájára, két és félszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt, 12 egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókat ismét átgyúrjuk, meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával, és még negyed óráig kelesztjük.
Ezután az a cipókat kb. másfél centi vastag rudakká sodorjuk. A rudakat három egyforma hosszú darabra vágjuk, az egyik végüknél összenyomjuk, és hármas fonással összefonjuk.

Az így kapott kis kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, tetejüket tejjel megkenjük. Még fél órát kelesztjük. Aztán 220 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

  

p1040056-dd.jpg

 

Ugyanezt a tésztát természetesen egyben, egy nagyobb kalácsként is megsüthetjük:

  

p1320474-dd.jpg

  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Sós kalács salátákhoz, szendvicsekhez.

(Viki, 2013.03.26 16:44)

Ez egy szuper kalács recept. Azt hiszem ráveszem magam a megkóstolására. Azt hittem valami bonyolúltabb. Biztos, hogy ott lesz a húsvéti asztalon. Köszönöm a receptet.

Sós kalács salátákhoz, szendvicsekhez.

(Viki, 2013.03.26 16:44)

Ez egy szuper kalács recept. Azt hiszem ráveszem magam a megkóstolására. Azt hittem valami bonyolúltabb. Biztos, hogy ott lesz a húsvéti asztalon. Köszönöm a receptet.

Péksütemény

(Jutta, 2011.03.20 14:41)

Sziasztok!
Én variáltam vele..bár ne tettem volna:(....40 dkg sima liszt és 10 dkg tönkölyliszttel kevertem,margarinnal és a fent említett hozzávalókkal.Megkelt mindkétszer,de nem lett ilyen szép pufi,mint a képeken.Ki fogom próbálni csak sima liszttel!Meg is sült szépen,ízre szuper,de külalak..hát...:-(
De elfogy!:-)))))))))))

Víz

(Szamóca, 2010.04.19 10:58)

Szia Anikó!
Igen, meg lehet csinálni vízzel is. Csak úgy picit kevésbé lesz puha. Gondolom, a vaj helyett margarint használnál hozzá.

Kalács

(Anikó, 2010.04.16 17:18)

Tejérzékeny a gyerekem. Vajon meg lehet csinálni vízzel, vagy rizstejjel?

kalács

(Poppy, 2010.04.16 14:09)

Éva mama, én se értem,hogy lehet ezt a receptet elrontani. Nekem is nagyon bevált. Köszi, Szamóca!

kalács

(Éva mama, 2010.04.15 07:28)

Nagyon jó ez a recept. Nem is tudom hányszor sütöttem meg ezt a kalácsot. Az uncsik ilyet visznek a suliba uzsihoz szendvicsnek.
El se tudom képzelni mit lehet ezen a kalácson elrontani, biztos nem kelesztettétek meg vagy régi volt az élesztő, nem gyúrtátok össze alaposan a tésztát.
Próbáljátok ki újra mert nagyon finom.
Bajnok a reci.
Köszönöm!

kalács

(Klári, 2010.04.14 07:42)

Köszönöm szépen a receptet, nagyon jól sikerült. Már harmadszor sütöm húsvét óta, a családom már nem is akar más péksüteményt enni. Szerinted le lehet fagyasztani ezt a kalácsot?

kalács

(Tina, 2010.04.13 09:16)

nekem sem sikerült :(

nem sikerült

(Ana, 2010.04.03 08:11)

Szia,
én megsütöttem tegnap, de nem sikerült... :(
Nagyon kevés volt a folyadék a liszthez, nem állt össze. Ezért tettem bele még egy kis tejet. Utána pedig olyan 'szálas' lett, hogy nem lehetett rudakat sodorni belőle. Nem tudom jobban elmagyarázni, mint egy leveles tészta, úgy vált szét rétegenként.
Szerinted mit csináltam rosszul? :((
Köszönöm a válaszod

liszt

(edit, 2010.01.08 14:36)

köszönöm szépen a gyors választ, neki is fogok kiirni
egypár receptett nagyon jó receptek vannak.
Még egyszer köszönöm.

Liszt

(Szamóca, 2010.01.08 14:19)

Kedves Edit!
Amelyik receptnél nincs külön kiemelve, hogy milyen fajtájú liszt kell az étel elkészítéséhez, ott finomlisztből készül az adott étel.

milyen lisztet haszn8l

(edit, 2010.01.08 14:17)

nagyon szeretném kipróbálni , kezdő vagyok és ezért kérdezem hogy milyen lisztet használ? Néztem hogy a többinél sincs, mindegyiknél egyforma lisztet használt?
Köszönöm